Снимка: БГНЕС

През последните две десетилетия, когато Сан Антонио и заобикалящият го окръг Бексар, Тексас, са се увеличили с повече от 600 000 души, в около 17% от кварталите на града населението е намаляло.

Според нов доклад на Фондация "Фърст стрийт", организация с нестопанска цел за предоставяне на данни, чиято мисия е да информира за опасностите, свързани с климата, тази делта до голяма степен се дължи на риска от наводнения, който се засилва от изменението на климата.

В доклада се констатира, че Бексар, който се намира в част от Тексас, известна като Алея на внезапните наводнения, е част от национална тенденция на хиперлокална миграция с цел избягване на наводненията, която води до обезлюдяване на някои улици в градовете. Изследването се основава на модел, публикуван в понеделник в списание Nature Communications, който разглежда промените в населението, използвайки подробни данни на Бюрото за преброяване на населението на САЩ, и контролира фактори, различни от наводненията, като например възможностите за работа в близост и качеството на училищата.

Според First Street между 2000 и 2020 г. общо 3,2 милиона американци ще се преместят от райони с висок риск от наводнения. Пълният мащаб на миграцията обаче е неясен, тъй като повечето хора не са се преместили далеч.

"Изглежда, че има ясни печеливши и губещи по отношение на въздействието на риска от наводнения върху промяната в броя на населението на ниво квартал", казва в изявление Джереми Портър, ръководител на отдела за изследване на последиците от климата във First Street. "Последствията от това са огромни и се отразяват както положително, така и отрицателно върху стойността на имотите, състава на квартала и търговската жизнеспособност."

Анализът също така екстраполира тези тенденции за 30 години напред, като прогнозира, че уязвимите райони ще продължат да губят население.

Според Националната океанска и атмосферна администрация в САЩ честотата на бедствията, причиняващи щети за поне 1 милиард долара, е нараснала от около средно три годишно през 80-те години на миналия век до средно 17,8 годишно в периода 2018-2022 г. Глобалното затопляне оказва съпътстващи ефекти, които изострят по-специално наводненията, включително повишаване на морското равнище, по-свирепи урагани и по-чести и продължителни проливни дъждове.

За никого не е тайна, че в момента тече миграция заради климата - както по крайбрежието на Мексиканския залив, където на всеки 100 минути се губи площ от футболно игрище, така и в Калифорния, където цели градове са изпратени в диаспора заради горските пожари. Въпреки това количественото определяне на въздействието на изменението на климата върху миграцията до нивото на квартала никога не е правено в национален мащаб. First Street се фокусира единствено върху наводненията, тъй като те са най-често срещаното бедствие, свързано с метеорологичните условия.

Изследователите създават модел, който разглежда промените в населението до най-малката географска единица, използвана от преброяването на населението в САЩ - преброителния блок. Те го наслагват върху историческите данни за наводненията. След това се опитват да изолират влиянието на наводненията върху миграцията в сравнение с други социални и икономически фактори, които обикновено се свързват с преместването, като например отлични или лоши училища.

Те установяват, че когато между 5 и 10% от имотите в даден квартал са изложени на риск от наводнения, настъпва критична точка и хората започват да се изселват, дори и да имат други привлекателни удобства, като например изглед към крайбрежието, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

В някои случаи това движение е достатъчно, за да доведе до упадък на области, които преди това са били процъфтяващи. В много други случаи то е достатъчно, за да забави иначе бурния растеж. Вглеждайки се в окръг Бексар, First Street установи, че кварталите с по-нисък риск от наводнения се развиват много по-бързо от тези с по-висок риск.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase