Снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън изрази своята непоколебима подкрепа за "безопасността на еврейския народ, сигурността на Израел и правото му на съществуване" след терористичните атаки на Хамас от 7 октомври, съобщи Си Ен Ен.

Байдън изтъкна подкрепата си за Израел, като същевременно призна, че между него и министър-председателя Бенямин Нетаняху има разминаване по въпросите, като се пошегува, че веднъж е казал на израелския лидер: "Обичам те, но не съм съгласен с нито едно нещо, което имаш да кажеш." Той добави: "Днес е същото."

Все пак американският държавен глава заяви в забележките си по повод петата нощ от еврейския празник Ханука, че Израел се намира в "трудна ситуация" след нападението на Хамас и последвалата война в Газа.

"Ще продължим да предоставяме военна помощ на Израел, докато не се отърват от Хамас, но трябва да бъдем внимателни - те трябва да бъдат внимателни", каза Байдън. "Общественото мнение в целия свят може да се промени за една нощ, не можем да позволим това да се случи".

Президентът също така приветства работата, която неговата администрация е свършила, за да осигури освобождаването на заложниците, които все още се държат в Газа, и доставката на хуманитарна помощ за региона.

"Работим непрестанно за безопасното връщане на заложниците. Лично аз прекарах безброй часове, вероятно до 20 часа с катарците и египтяните, израелците, за да осигурим свободата на заложниците, да вкараме камионите, да осигурим приток на хуманитарна помощ, да ги убедим да отворят портата, да накараме египетския президент Ел-Сиси да се увери, че е отворил портата в Египет", каза Байдън. "И в момента се случват цял набор от неща, които са наистина много, много трудни. Изведохме повече от 100 заложници и няма да спрем, докато не приберем всеки един от тях у дома".

Към американския президент се присъединиха вторият джентълмен Дъг Емхоф и група служители на Белия дом, произхождащи от оцелели от Холокоста, които запалиха менората в Белия дом.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase