Снимка: БГНЕС

Северна Корея обяви, че е поставила Белия дом в полезрението си благодарение на новия си шпионски сателит - който според режима е готов и работи, въпреки че Западът има своите съмнения.

И все пак, лидерът Ким Чен Ун се радваше на новата си играчка за наблюдение; и той с радост споделяше предполагаемите резултати.

Доклади, публикувани от държавните медии във вторник, разгласиха списък с цели, които Северът твърди, че е видял: Белия дом, Пентагона и военновъздушните бази по североизточното крайбрежие на САЩ и в тихоокеанската територия на Гуам.

По-близо до дома, Пхенян също изброи южнокорейски военни цели и пристанищния град Пусан. По-далече и малко по-объркващо: Рим.

Но въпреки че на пръв поглед обхватът може да изглежда впечатляващ, в него може да има по-малко, отколкото изглежда на пръв поглед.

"Ще кажа, че има много изображения на Пентагона и Белия дом онлайн", каза американски военен служител във вторник в отговор на съобщенията за снимки. "Така че, да оставим нещата така."

Всеки може да хвърли очи в Белия дом в наши дни, използвайки Google Earth и интернет предавания на живо. BBC го опита - камера на живо на Белия дом беше първият резултат в YouTube.

И така, на какво си играе Ким тук? Защо се възгордя от работата на сателита и всъщност получава ли нещо полезно?

Северът има ли работещ сателит?

Да започнем с това, че все още има значително съмнение дали сателитът на Севера изобщо работи.

Той витае там повече от седмица и няма независимо потвърждение, че предава изображения обратно на Ким.

САЩ, Южна Корея и Япония казват само, че знаят, че е в орбита.

И ако знаем едно нещо за Севера, то е, че това е страна, която "лъже през цялото време", казва Фьодор Тертицкий, който изследва севернокорейската политика в университета Кукмин в Сеул, пред BBC.

"Ако кажат нещо, то не е непременно вярно. Винаги гледайте действието", казва Тертицкий.

Пхенян има история на разпространение на подправени изображения, твърдения за военна мощ и оръжия, които далеч надхвърлят действителните му възможности, за пропаганда, насочена към вътрешна и международна публика.

Този път Северът също избра да не публикува снимките, които уж получава. Може да укрива доказателството, така че враговете му да не знаят обхвата на това, което вижда точно.

Но в миналото е публикувал снимки, с които се гордее. През 2022 г. КНДР публикува снимки на Земята, както се вижда от космоса, за които Северът каза, че са направени при най-мощното им изстрелване на ракета от години.

Стратегическа стойност

Но ако все пак сателитът функционира, експертите смятат, че доставеното съдържание за наблюдение ще бъде с доста лошо качество.

Севернокорейският сателит има ограничен диапазон на разделителна способност от 3m-5m на пиксел, казват анализатори.

"Така че дори и да може да види Белия дом, той няма тактическа употреба", обяснява Ук Янг, военен изследовател на Северна Корея в Института за политически изследвания Асан в Сеул.

Въпреки ниската резолюция обаче сателитът на Северна Корея сега означава, че може да идентифицира и избира цели за ядрени удари. "Така че сателитът има своето стратегическо значение", казва г-н Янг.

И въпреки че в момента може да е недостатъчно за събиране на по-значима информация, този ход може да е има за цел Северът да покаже своето технологично предимство.

"Целта е да се усъвършенстват способностите, като същевременно се нормализират изстрелванията... които нарушават резолюциите на Съвета за сигурност на ООН", казва Лейф-Ерик Ийсли, професор по международни изследвания в университета Ewha в Сеул.

Режимът отдавна защитава сателитната си програма. Той твърди, че притежаването на сателита е суверенно право, военна необходимост и вътрешнополитическо обещание, казва проф. Ийсли.

Дейв Шмерлер, експерт по сателитни изображения в Центъра за изследвания на неразпространението на Джеймс Мартин (CNS), също казва, че смята, че "е голям скок за тях да преминат от нула към нещо".

"Но докато не можем да видим изображенията, които събират, ние спекулираме за случаите на употреба", каза той пред агенция Ройтерс.

Символична стойност

За Пхенян да има очи в небето също е дългосрочна политическа цел - особено след като Западът вече е в състояние да наблюдава територията му от десетилетия.

"Пхенян се възмущава и се страхува от това, което могат да видят американските сателити, и вярва, че участва в космическа и въоръжаваща надпревара със Сеул", казва проф. Ийсли.

Това, че съобщенията се появяват в главния вестник на Северна Корея, Rodong Sinmum, предполага, че са били насочени както към местната, така и към чуждестранната публика, казва г-н Тертицки.

За западната публика Северът представя "явна демонстрация на сила" независимо от това дали е реално или не, казва той, и преднамерено послание за възпиране, предупреждаващо Запада да не нанася удари по военните и ядрените бази на Севера.

"Посланието е, ако някога се осмелите да ударите нашите военни цели, ние ще ви убием
. И една от причините, поради които те са толкова обсебени от Белия дом – идеята е да изпратят това съобщение лично на Джо Байдън: Виждаме ви. И не само вас, Америка, но и вас, г-н Байдън. Виждаме ви и можем ви убием."

За тези, които живеят в изолираната комунистическа диктатура, твърденията за технически напредък също са предназначени да покажат, че страната се представя добре. Съобщението за стартиране миналата седмица и снимките съобщават във вторник, че "изборите" се провеждат за местни събрания в цялата страна.

Възторжени тълпи посрещнаха Върховния лидер в избирателна кабина в Южен Хамгионг през уикенда
"Подозирам, че твърдението, че новият сателит може да види важни обекти в САЩ като Белия дом и Пентагона, може да е насочено към местна публика, а не към международна", казва д-р Сара Сон, преподавател по корейски изследвания в Университет на Шефилд във Великобритания.

"Това се основава на факта, че обикновените севернокорейски цивилни нямат достъп до интернет и вероятно нямат представа за обширните ресурси, налични в останалия свят за гледане на сателитни изображения на други места."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase