Снимка: БГНЕС

Сестрата на Ким Чен Ун предупреди, че Северна Корея никога няма да се върне към дипломатически преговори със Съединените щати, освен ако Вашингтон не спре своето "двулико"  осъждане на шпионските сателити на Пхенян.

Ким Йо Джонг, високопоставена фигура в правителството, която понякога служи като говорител на брат си, каза, че неотдавнашното осъждане на Севера за изстрелването на шпионски сателит е обида за суверенитета му от суперсила с много по-напреднали военни технологии.

"Двуличната позиция и поведението на САЩ, чиито дела са доста различни от техните думи, са порочен фактор, нарушаващ мира и стабилността... заедно с двойните стандарти, върхът на високомерни и произволни практики", каза Ким в изявление, публикувано от официалната корейска централна информационна агенция. "Суверенитетът на независима държава никога не може да бъде точка в дневния ред на преговорите и следователно КНДР никога няма да седи лице в лице със САЩ за тази цел."

След провала на срещата на върха през 2019 г. между Доналд Тръмп и върховния лидер на Севера отношенията между САЩ и Северна Корея се влошават. Успешното изстрелване миналата седмица на военния шпионски сателит Malligyong-1 е най-новият източник на търкания след повече от сто ракетни теста, някои от които оръжия с голям обсег, потенциално способни да ударят американския континент.

Гневът на Ким Йо Джонг беше провокиран от забележки, направени в Съвета за сигурност на ООН от американския посланик Линда Томас-Грийнфийлд, която призова Пхенян да участва в дипломатически преговори, но също така осъди сателита като нарушение на резолюциите, забраняващи на Севера да изстрелва ракети.

Пхенян настоява, че е под заплаха от САЩ, които свободно разработват оръжия, много по-добри по брой и технологии от притежаваните от Пхенян.

"Ние ще продължим в усилията си да напредваме във всички аспекти, свързани със суверенните права на нашата страна, а Корейската народнодемократична република уверено и неограничено ще упражнява суверенните права, предоставени на всички страни-членки на ООН", каза Ким Йо Джонг.

Тя е един от най-близките помощници на по-големия си брат и често служи като говорител за отношенията с Южна Корея. Тя може да бъде изключително директна в своите критики – през 2020 г. тя описа анти-Ким активисти в Юга като "мелези" и "човешки измет, малко по-малко от диви животни".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase