Снимка: bg.wikipedia.org

Навършват се 60 години от убийството на президента на САЩ Джон Ф. Кенеди.

През ноември 1963 г. 46-годишният по онова време Джон Кенеди пристига в Тексас по време на кампания за набиране на средства за спечелване на нов президентски мандат. След среща с губернатора на щата Джон Конъли,двамата се отправят с открита лимузина към най-големия по онова време търговски център, където президентът трябва да произнесе реч. Около 12.30 на обяд проехтяват изстрели и Кенеди и губернаторът Конъли са тежко ранени, припомня БНР.

35-ият президент издъхва по-късно в болницата. За убиец е посочен Лий Харви Осуалд, който обаче е застрелян от собственик на нощен клуб минути преди да се яви пред съда, което до ден днешен подхранва теориите за заговор.

Президентският мандат на Джон Кенеди е белязан от кубинската ракетна криза, атаката в Залива на прасетата срещу комунистическа Куба и програма за изпращане на човек на Луната. След мирното решаване на кубинската криза Кенеди е решен да намери изход от Студената война. Няколко месеца по-късно Вашингтон и Москва се споразумяват за ограничена забрана на ядрените опити.

В изявление по повод годишнината американският президентът Джо Байдън заяви, че „В живота и в смъртта президентът Кенеди промени начина, по който виждаме себе си – страна, пълна с младежки надежди и амбиции, подсилена с опитната сила на хора, които са преодолели дълбока загуба, превръщайки болката в непоколебима цел“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase