Снимка: БГНЕС
fallback

Американски изтребители нанесоха удар по свързан с Иран обект в Източна Сирия в сряда в отговор на атаки срещу американски персонал, каза министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин.

„Военните сили на САЩ извършиха контраудар срещу съоръжение в Източна Сирия, използвано от Корпуса на гвардейците на ислямската революция (IRGC) на Иран и свързаните с него групи. Този удар беше нанесен от два американски F-15 срещу съоръжение за съхранение на оръжия“, каза Остин в декларация.

Девет души, свързани с подкрепяни от Иран групировки в Сирия, бяха убити при американски удар по източния град Дейр Ез Зор, каза за АФП Рами Абдел Рахман, който оглавява Сирийската обсерватория за правата на човека.

Това е вторият път в рамките на около две седмици, в който САЩ атакуват цел в Сирия, която според тях е свързана с Иран, подкрепящ редица групи, които Вашингтон обвинява в засилване на атаките срещу неговите сили в Близкия изток.

Зачестилите атаки срещу американските войски са свързани с войната между Израел и Хамас.

САЩ се стремят да възпрат Иран и неговите поддръжници от превръщането на войната между Израел и Хамас в регионален конфликт, но повтарящите се атаки и удари в отговор рискуват сблъсък между Вашингтон и Техеран.

САЩ държат в Сирия около 900 военнослужещи и други 2500 в Ирак като част от усилията за предотвратяване на възраждането на „Ислямска държава“, съобщава БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Американ

преди 5 месеца

"САЩ се стремят да възпрат Иран и неговите поддръжници от превръщането на войната между Израел и Хамас в регионален конфликт" -- как, като го разширяват ли?

24

toti

преди 5 месеца

Докато има Ислямска държава МИР на света няма да има !! Много фанатизирани *** финансиращи тая смрад трябва да се издирят и изтребят,ЗАЩОТО СА В ОСНОВАТА НА ТЕЗИ МАРОДЕРСТВА !!!Газа е нищо с много скрити /спящи/клетки които са като ТУМОРИ по целия свят !!!

23

Анонимен

преди 5 месеца

10.11.23 - Денят в който започна войната.

fallback