Снимка: БГНЕС

Според ново проучване на CNN, проведено от SSRS, президентът Джо Байдън продължава да се сблъсква с насрещни ветрове от отрицателни оценки за работата си, широко разпространени опасения относно възрастта му и намалено доверие сред избирателите, подкрепящи демократите.

Няма ясен лидер в потенциален реванш между Байдън и бившия президент Доналд Тръмп, който е значително по-напред в първичните избори на Републиканската партия. Почти половината от регистрираните гласоподаватели (46%) казват, че всеки републикански кандидат за президент би бил по-добър избор от Байдън през 2024 г.

Междувременно хипотетичните съвпадения също така предполагат, че няма да има ясен лидер, ако Байдън се изправи срещу някой от другите основни претенденти на Републиканската партия, с едно забележително изключение: Байдън е зад бившия губернатор на Южна Каролина Ники Хейли.

Откакто Байдън обяви кандидатурата си за преизбиране по-рано тази година – където той оформи надпреварата през 2024 г. като борба срещу републиканския екстремизъм – рейтингът му на одобрение остана под средата на 40-те процента, подобно на положението на Тръмп през 2019 г. и няколко пункта под Роналд Рейгън, Барак Обама и Бил Клинтън в този момент преди кампаниите си за преизбиране.

И все пак бъдещите опоненти на Байдън са изправени пред собствени предизвикателства: 44% от избирателите смятат, че всеки кандидат на демократите би бил по-добър избор от Тръмп. Сред цялата общественост оценките за благосклонност на Байдън и Тръмп възлизат на едва 35%.

Рекордно нисък дял от американците казват, че Байдън вдъхва доверие

Мненията за представянето на Байдън на поста и за това къде се намира страната са силно негативни в новото проучване. Рейтингът му на одобрение за работа е едва 39%, а 58% казват, че политиката му е влошила икономическите условия в САЩ, което е с 8 пункта повече от миналата есен.70% казват, че нещата в страната вървят зле, постоянна негативност, която се е запазила през по-голямата част от времето на управление на Байдън, а 51% казват, че правителството трябва да направи повече, за да разреши проблемите на нацията.

Възприятията лично за Байдън също са като цяло негативни, като 58% казват, че имат неблагоприятни впечатления от него. По-малко от половината американци, 45%, казват, че Байдън го е грижа за хора като тях, като само 33% го описват като човек, когото се гордеят да имат като президент. По-малък дял от обществеността от всякога казва, че Байдън вдъхва доверие (28%, спад със 7 процентни пункта спрямо март) или че има издръжливостта и остротата да служи ефективно като президент (26%, спад с 6 пункта спрямо март), с тези спадове, движени до голяма степен от демократи и независими.

Приблизително три четвърти от американците казват, че са сериозно загрижени, че възрастта на Байдън може да повлияе негативно на настоящото му ниво на физическа и умствена компетентност (73%) и способността му да изкара още един пълен мандат, ако бъде преизбран (76%), 68% са сериозно загрижени за способността му да разбира притесненията на следващото поколение (това са 72% сред хората под 65 години, но само 57% от тези на 65 или повече се чувстват същото).

Повечето избиратели на демократите желаят да имат алтернатива на Байдън

Широко мнозинство от 67% от избирателите на Демократическата  партия сега казват, че е много или изключително вероятно Байдън отново да бъде кандидатът за президент на партията, спрямо 55%, които се чувстваха така през май. Но 67% също така казват, че партията трябва да номинира някой друг освен Байдън – увеличение от 54% в сравнение с март, макар и все още под високите 75%, които казаха, че търсят алтернатива миналото лято.

Това остава до голяма степен проява на недоволство от Байдън, а не подкрепа за конкретен съперник, като 82% мнозинство от тези, които биха предпочели да видят някой различен, казват, че нямат конкретна алтернатива предвид. Само 1%, съответно, посочват някой от двамата му най-известни обявени претенденти, Робърт Ф. Кенеди-младши или Мариан Уилямсън.

Голяма част от колебанията се въртят около жизнеността на Байдън, а не около това как се справя с работата. Въпреки че силните мнозинства от гласоподавателите на демократите и демократите продължават да казват, че Байдън се грижи за хора като тях (81%) и да одобряват цялостното му представяне в работата (75%), намаляващите дялове го смятат за вдъхващ доверие (51%, спад от 19%) процентни пункта от март) или притежаващи издръжливостта и остротата да служат ефективно като президент (49%, спад от 14 пункта спрямо март).

Помолени да назоват най-голямото си безпокойство относно кандидатурата на Байдън през 2024 г., 49% директно споменават възрастта му, като умствената му острота (7%) и здравето (7%) също са най-важните проблеми, заедно със способността му да се справя с работата (7%) и неговата популярност и избираемост (6%). Само 5% казват, че нямат притеснения.

"Мисля, че той е надежден и честен човек. Но той е толкова стар", пише един 28-годишен избирател от Демократическата партия, който беше анкетиран. "Все пак го обичам. Но също така ми се иска да беше по-прогресивен. Сложно е."

Други виждат както положителни, така и отрицателни страни в неговата възраст. "Възрастта му е малко притеснителна, но бих искал да видя добър силен демократ като съображение", пиша 66-годишен независим гласоподавател, клонящ към демократите. "В противен случай аз и съпругът ще останем с Байдън. Той има мъдрост, която много по-млади нямат и не разбират."

Запитани директно за потенциалните ефекти от възрастта му, мнозинството от гласоподавателите на демократите казват, че са сериозно загрижени, че възрастта на Байдън може да повлияе негативно на сегашното му ниво на физическа и умствена компетентност (56%), способността му да спечели общите избори през 2024 г., ако бъде номиниран (60%) и способността му да служи още един пълен мандат като президент, ако бъде преизбран (61%). По-малко, 43%, казват, че са сериозно загрижени, че възрастта му ще се отрази негативно на способността му да разбира притесненията на следващото поколение американци, въпреки че това се покачва до 59% сред демократично ориентираните избиратели под 45 години. Ако бъде преизбран, Байдън би встъпил в длъжност през януари 2025 г. , на 82 години.

Повечето подкрепящи демократите гласоподаватели под 45 години казват, че одобряват работата на Байдън като цяло. Но в разрив от по-възрастните привърженици, значителни мнозинства също казват, че Байдън не вдъхва доверие (63%), няма издръжливостта и остротата да служи ефективно (64%) и че политиките му не са успели да подобрят икономиката (64 %).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase