Снимка БГНЕС, архив

През последните дни украинските сили са постигнали "забележителен напредък" срещу руските войски в южната си офанзива, заяви Белият дом, предаде АФП.

Запитан за критиките, че южната кампания на Киев срещу окупационните руски войски не е напреднала много за три месеца, говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби призна, че борбата е вървяла по-бавно, отколкото самата Украйна се е надявала.

"Въпреки това през последните около 72 часа отбелязахме известен напредък на украинските въоръжени сили по южната линия", каза Кирби пред репортери.

"Те постигнаха известен успех срещу втората линия на руската отбрана", каза той.

През последните дни западните анализи на бойното поле показаха, че украинските сили са проникнали в руските линии на няколко километра между Роботине и Вербове в Запорожка област.

Целта на Киев е да напредне директно на юг към Азовско море, като прекъсне руския сухопътен достъп до окупирания Крим.

Но руските сили са създали дълги и дълбоки защитни бариери по терена, включително танкови капани, минни полета и други защитни съоръжения, за да забавят напредването на Украйна.

"Всички видяхме критиките на анонимни официални, които, честно казано, не са полезни" за усилията на Украйна на бойното поле - каза Кърби.

"Всеки обективен наблюдател на тази контраофанзива не може да отрече... че сега те са постигнали напредък", добави Кърби.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase