Снимка: БГНЕС/EPA

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун наблюдава изпитания на стратегически крилати ракети в рамките на военно учение, съобщи днес държавната новинарска агенция на Северна Корея КЦНА.

Ким Чен-ун е наблюдавал как моряците провеждат учението при посещение във военноморска база на Корейската народна армия, допълва КЦНА.

Военното учение е имало за цел да накара "моряците да придобият умения за изпълнение на нападателна мисия в реална война и корабът бързо да порази целта, без дори да допусне грешка", съобщава севернокорейската новинарска агенция.

Наблюдателите разглеждат учението като отговор на големите съвместни 11-дневни летни маневри на Южна Корея и САЩ, които са планирани да започнат днес. Целта на маневрите е да се укрепят отбранителните способности и възможностите за реагиране на двете страни.

Северна Корея редовно обвинява Южна Корея и САЩ, че използват военните си учения, за да се подготвят за нападение - нещо, което Сеул и Вашингтон отричат, отбелязва ДПА.

Резолюциите на ООН забраняват на Северна Корея да тества балистични ракети с всякакъв обсег, някои от които могат да носят и ядрена бойна глава. Изпитанията на крилати ракети не са обект на санкции срещу Пхенян. Такива оръжия обаче могат да се използват и с ядрени бойни глави.

След безпрецедентната поредица от ракетни изпитания през миналата година, Северна Корея тази година отново изпробва няколко пъти ракети, способни да носят ядрено оръжие. (Светослав Танчев, БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase