Снимка: Pixabay

Наследството на касетъчните боеприпаси на Съединените щати от войната във Виетнам преди половин век все още преследва хората. Невзривилите се бомби заплашват живота и поминъка на местните и спъват социално-икономическото развитие на страната. Много от тях са паднали върху мокри или меки терени в селските райони, правейки земеделието смъртоносно начинание, а инфраструктурните проекти невъзможни.

Още по темата

„Има инциденти с неексплодирали бомби, които се случват всеки месец. Те се случват, когато хората случайно задействат бомбите, докато палят огън и готвят, или произвеждат селскостопанска продукция“, каза Чомяенг Пентонсават от Националния регулаторен орган за невзривени боеприпаси пред Нова телевизия.

Селското стопанство е основният отрасъл на националната икономика на Лаос. Киселинността на почвата в страната е между 5 и 7, което я прави идеална за земеделие. Много от висококачествените земи обаче са замърсени със смъртоносни останки от войната, което ги прави невъзможни за оран и засяване. Според статистика от 2020 г. около 25% от Лаос е замърсен с неексплодирали боеприпаси.

„Невзривените боеприпаси в Лаос са колосално препятствие пред социално-икономическото развитие на страната. Освен това ограничават поминъка на местните хора, които по този начин не могат да се отърват от бедността. Те представляват огромна пречка за изграждането на всички видове инфраструктурни проекти", каза Чомяенг Пентонсават.

Освен селското стопанство, мащабните инфраструктурни проекти в Лаос се сблъскват със същия проблем, особено в северните и южните части, където неексплодиралите бомби са нагъсто. Преди строителните работници да разкопаят земята за проекта „Железницата Лаос-Китай“ ,Лаос трябваше да обезвреди бомбите, за да нямат риск от тяхното избухване.

„Лаоско-китайската железопътна компания и Министерството на националната отбрана на Лаос координираха и проведоха изследвания за откриване на неексплодирали боеприпаси по железопътните маршрути. Почистването и унищожаването на всички бомби отне около три години“, каза заместник-главният инженер от Лаоско-китайска железопътна компания Вонгтонг Суфантонг.

След близо половин век мълчание правителството на САЩ при администрацията на Обама се съгласи да компенсира Лаос с 90 милиона долара, които да бъдат изплатени на вноски. Въпреки това правителството на Лаос изчисли, че почистването на бомбите в ключови зони ще струва най-малко 50 милиона долара годишно, а компенсацията ще изтече след по-малко от две години. Въз основа на настоящия напредък, ще са необходими повече от 100 години, за да се разчистят останалите 80 милиона неексплодирали бомби в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase