Снимка: БГНЕС

Решението на САЩ да изпратят касетъчни муниции в Украйна е "военно", а не политическо, каза министър-председателят на България Николай Денков в интервю за "Скай Нюз", взето по време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, Литва.

Денков беше попитан от репортер на "Скай Нюз" дали подкрепя решението на САЩ да изпратят касетъчни боеприпаси в Украйна за подкрепа на контранастъплението ѝ срещу Русия, на което той отговори, че не е военен и не може да отговаря на военен въпрос.

Още по темата
Репортерът продължи, настоявайки, че това също е политическо решение, подчертавайки, че британският премиер Риши Сунак каза ясно, че Обединеното кралство не иска да има "нищо общо с това решение".

Българският премиер отново повтори, че политически това е чувствителен въпрос. Той подчерта, че договорът за забрана на касетъчните боеприпаси не е подписан нито от Русия, нито от САЩ и по този начин Москва дава съгласието си тези оръжия да бъдат използвани в битка.

"Русия е използвала касетъчни бомби в битка, така че ако са я използвали, се приема, че и другата страна може да ги използва“, каза Денков и добави, че Украйна ще реши как да ги използва, след като прецени въпроса.

Премиерът каза, че не "знае как тези оръжия ще повлияят на предстоящите битки", тъй като това е военен въпрос.

На въпрос дали България е подписала договора за забрана на касетъчните бомби, той отговори положително, че тъй като докато договорите са важни по време на война, това все пак е война, която трябва категорично да бъде спечелена от Украйна, съобщава БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase