Снимка: БГНЕС

Директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) Уилям Бърнс снощи заяви, че въоръженият бунт на Евгений Пригожин е показал разяждащия ефект върху Русия на войната в Украйна на президента Владимир Путин, предаде Ройтерс.

"Поразително е, че Пригожин предшества действията си с язвително обвинение срещу лъжливата обосновка на Кремъл за нахлуването в Украйна и срещу начина на водене на войната от страна на руското военно ръководство, заяви Бърнс, който е бивш посланик на САЩ в Москва. Той каза това в своя лекция пред британската фондация "Дичли" в Оксфордшир, Англия.

Още по темата

"Въздействието на тези думи и действия ще продължи за известно време - ярко напомняне за разяждащия ефект на войната на Путин върху собственото му общество и собствения му режим", каза още той.

Бърнс определи бунта като "въоръжено предизвикателство към руската държава", но заяви, че той е "вътрешно руско дело, в което САЩ не са имали и няма да имат никакво участие".

Според директора на ЦРУ недоволството в Русия от войната в Украйна е възможност за вербуване на шпиони, която се случва веднъж на поколение. "Това недоволство създава възможност за нас в ЦРУ, която се случва веднъж на поколение - в основата си ние сме агенция за събиране на информация от хората. Ние няма да пропилеем тази възможност", добави той.

Бърнс каза още, че отделянето от Китай би било глупаво, като се има предвид дълбоката икономическа взаимозависимост, така че САЩ трябва да се опитат да диверсифицират своите вериги за доставки.

"Китай е единствената страна, която има както намерение да промени международния ред, така и все повече разполага с икономическата, дипломатическата, военната и технологичната мощ да го направи", заяви Бърнс. "В днешния свят никоя страна не иска да се окаже подвластна на "едноличен картел " за критични минерали и технологии", каза той. "Отговорът на този проблем не е да се да се откъснем от икономика като китайската, което би било глупаво, а разумно да намалим риска и да диверсифицираме, като осигурим устойчиви вериги за доставки, защитим технологичното си предимство и инвестираме в промишлен капацитет", добави той. /БТА,
Владимир Арангелов/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase