Снимка: БГНЕС/EPA

Украинското контранастъпление се развива по-бавно от прогнозираното, но напредва уверено, заяви председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ ген. Марк Мили, цитиран от Ройтерс.

"То се развива по-бавно, отколкото бяха прогнозите. Това не ме учудва. Войната на хартия и истинската война са две различни неща. В реалната война умират реални хора", каза Мили пред аудиторията в Националния пресклуб във Вашингтон.

Той добави, че настъплението "напредва уверено и целенасочено, проправяйки си път през сложни минни полета и други" препятствия.

Според него всичко това ще отнеме "шест, осем или десет седмици и ще бъде много трудно".

"Ще бъде много дълго и много, много кърваво. Никой не трябва да си прави илюзии", предупреди Мили.

Миналата седмица украинският президент Володимир Зеленски заяви, че контраофанзивата върви "по-бавно от желаното", припомня Ройтерс.

Украйна твърди, че е освободила 130 квадратни километра в южната част на страната, но това е малък процент от териториите, отвоювани от Русия.

Снощи Зеленски посочи, че силите му напредват "във всички направления", а украинската заместник-министърка на отбраната Ханна Маляр заяви, че армията "напредва по план" и че контраофанзивата трябва да се оценява с оглед на "много различни военни задачи".

Русия не признава твърденията на Украйна за отвоювани територии и казва, че силите на Киев търпят тежки загуби, допълва Ройтерс./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase