Снимка: БГНЕС
fallback

Петимата души на изчезналата подводница "Титан" са загинали. Това потвърди бреговата охрана на САЩ и посочи причината за трагедията - имплозия на батискафа.

"Имплозията е следствие на голямото налягане. Долу имаме близо 40 атмосфери налягане. Не може да се каже точната причина, говореше се за свършване на въздуха, което също е твърде вероятно. Станала е имплозия, от която няма спасение", коментира експертът по подводни спортове Пламен Вукадинов в ефира на "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR той заяви, че дори екипажът да напусне батискафа, дълбочината е твърде голяма.
"Нека да го допуснем, но какво от това. Нямат шанс. Всеки поема риск за себе си, но няма никаква гаранция, че на тези метри и неизвестност краят ще бъде добър", посочи експертът по подводни спортове.

Вукадинов коментира и звуците на почукване, които се чуваха през интервал от 30 минути.

"Не се знае дали са били от тях, но се предполага, че са били те. Така беше и с руската подводница "Курск". Това е правилно да се предприема при такива случаи. Хората показват, че са живи, но не може да се определи точно местоположение", обясни експертът.

Според Вукадинов планът за успех е бил обречен от два дни. "Опитите бяха обречени от онзи ден", изтъкна той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

55

Разбирач

преди 10 месеца

Dnes.bg Вие знаете ли за какво налягане става въпрос при такава дълбочина?

54

Д. Албатросов

преди 10 месеца

Ако извадят от дъното потъналият преди повече от век " Титаник " и го поставят на брега като музеен експонат , много любопитни туристи ще отидат да го видят . Естествено ще има и големи приходи . Не е голяма работа ( не е мисия невъзможна ) да се извади " Титаник " на брега , защото той е разделен на две половини падайки на дъното . Учените изчислили , че до 40 години , ако не бъде изваден на сушата , водата и корозията ще го разрушат

53

а ся де

преди 10 месеца

Чакайте е, долу нали не е имало жени. Кво са чукали през 30 минути тея?

fallback