Снимка: БГНЕС

Каналът за обсъждане на обмена на затворници между Москва и Вашингтон остава отворен, каза Русия, докато репортер на Wall Street Journal, обвинен в шпионаж от Кремъл, прекарва вече четвърта седмица зад решетките.

31-годишният Евън Гершкович беше арестуван по време на работа в Екатеринбург, град в региона на Урал в Русия, на 29 март и обвинен в шпионаж в полза на Вашингтон. Той беше видян публично за първи път миналата седмица на неуспешно изслушване за освобождаване под гаранция в Москва.

Сергей Лавров, руският външен министър, каза, че функционира механизъм за преговори за размяна на затворници, но че Кремъл няма да разкрива подробности за преговорите. "Това е работа, която не е публична по своята същност и публичността тук само ще усложни процеса", каза той в ООН, цитиран от The Times.

Москва каза, че не може да има преговори за сделка за обмен, докато не приключи процеса срещу Гершкович, което се очаква да се случи след месеци. Гершкович, WSJ и Белият дом отхвърлиха обвиненията в шпионаж. Той е задържан в затвора Лефортово, известен бивш затвор на КГБ в Москва.

Футболните фенове на Арсенал миналата седмица издигнаха банер "Освободете Евън" по време на домакински мач в знак на подкрепа за Гершкович, който е фен на отбора от Висшата лига. Повече от 300 журналисти, които са работили в Москва, подписаха отворено писмо до Лавров тази седмица, призовавайки за освобождаването му, тъй като поддръжниците му обещаха да продължат натиска върху Русия.

Белият дом също се стреми да осигури освобождаването на Пол Уилън, бивш американски морски пехотинец, който беше арестуван в Москва през 2018 г. и осъден на 16 години в руски затворнически лагер по обвинения в шпионаж. Администрацията на Байдън определи Гершкович и Уилън като "неправомерно задържани".

Миналата година, въпреки огромното напрежение около войната в Украйна, Русия и САЩ осъществиха две размени на затворници от голямо значение. През декември Бритни Грийнър, американска баскетболна звезда, беше разменена с Виктор Бут, руски търговец на оръжие, който излежаваше 25 години в американски затвор. Гринър беше осъдена за контрабанда на наркотици и осъдена на девет години, след като малко количество масло от канабис беше открито във вейпове, които тя беше донесла в Москва.

53-годишният Уилън първоначално трябваше да участва в обмена, но Русия се отказа от сделката в последния момент, каза американски служител. Майкъл Маккол, републиканец, който оглавява комисията по външни работи на Камарата на представителите, каза, че Путин е надхитрил САЩ.

"Много сложно от страна на Путин и според мен администрацията на Байдън беше изиграна, като освободи много опасен търговец на оръжие само за един заложник, а не за двамата", каза той пред CNN.

Когато Маккол за първи път направи това твърдение миналия декември, три месеца преди Гершкович да бъде задържан, той също предупреди, че "Трябва да бъдем внимателни, защото ако не договорим правилно тези обмени, това може да доведе до повече фалшиви задържания на невинни американци в Русия. . . . липсата на честни преговори просто насърчава повече лошо поведение."

По това време Карин Жан-Пиер, говорителката на Белия дом, каза: "Едва наскоро научихме, че те са готови да направят споразумение само за Бритни Гринър. И Пол Уилън, както съм казвал много пъти преди, просто беше видян по различен начин, по нелегитимен начин. А резидентът искаше да се увери, че сме върнали американец у дома."

"Пол каза на нашите родители, че се чувства така, сякаш правителството на САЩ го е изоставило", заяви братът близнак на Уилън, Дейвид, тази седмица, след като му беше позволено да се обади у дома от затворническия си лагер в Мордовия, на около 300 мили от Москва.

Забележките му дойдоха, когато Линда Томас-Грийнфийлд, американският посланик в ООН, обвини Русия, че използва Уилън и Гершкович като разменни монети и човешки пионки. Тя направи коментарите на заседание на Съвета за сигурност, председателствано от Лавров и на което присъства сестрата на Уилън, Елизабет.

Тревър Рийд, друг бивш американски морски пехотинец, беше освободен при размяна на затворници миналия април. Русия осъди Рийд на девет години затвор през 2020 г. за нападение над полицай, обвинение, което той отрече. Той беше разменен за Константин Ярошенко, руски пилот, който излежаваше 20 години затвор по обвинения в контрабанда на наркотици в САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase