Снимка: БГНЕС

Времето не чака никого, гласи поговорката, а за 80-годишния Джо Байдън това може да е проблем. Може ли президентът на САЩ да убеди избирателите, че възрастта му не е проблем?

Байдън обяви във вторник, че иска да служи още четири години в Белия дом. Американците, според скорошно проучване на NBC News, не са толкова сигурни.

Проучването показва, че 70% от американците и 51% от демократите, смятат, че той не трябва да се кандидатира за преизбиране. И идентифицира една основна грижа за около половината от тези, които искат той да остане настрана през 2024 г. заради възрастта си.

Байдън вече е най-възрастният президент в историята на САЩ. Ако спечели преизбирането, ще бъде встъпил в длъжност на 82 години и ще завърши втория си четиригодишен мандат на 86. Според анализите на правителството на САЩ средната продължителност на живота на 82-годишен мъж е 6,77 години, с 8% шанс за смърт през следващите 12 месеца.

Видеото, което широко очертава плана му за защита на "личните свободи" и предупреждава срещу заплахите, отправени от републиканските му опоненти, не се занимава директно с въпроса за възрастта. Вместо това се впръскват откъси от активен президент - тичащ тук, изглеждащ ангажиран там.

Видеото също така многократно подчертава вицепрезидента Камала Харис, която би поела президентския пост, ако Байдън стане недееспособен. На 54 години екипът на Байдън може да се надява нейното присъствие да влее малко живот и енергия в кампанията. Трябва да се отбележи, че когато Байдън беше вицепрезидент на Обама, той липсваше във видеоклипа за преизбирането му през 2012 г.

Видеото няма да е достатъчно, според политическия консултант Боб Шрум, директор на Центъра за политическо бъдеще и бивш старши съветник в президентските кампании на демократите Ал Гор и Джон Кери.

"На въпросите за възрастта се отговаря, като се провежда енергична кампания", казва Шрум пред BBC. "Не се отговаря, като се говори за това."

Той добавя, че проблемът с възрастта ще се превърне в проблем ,само ако Байдън направи "сериозна" грешка или се препъне по време на кампанията. И ако случаят е такъв, републиканците, които вече се опитват да преувеличават всеки гаф на Байдън, ще бъдат готови да твърдят, че той вече не е подходящ за президентския пост.

Миналата година 54 републиканци в Камарата на представителите подписаха писмо до Белия дом, изразяващо "загриженост" относно когнитивното състояние на Байдън и изисквайки Байдън да си направи тест за деменция. Писмото изброява редица грешни стъпки и погрешни твърдения на Байдън по време на неговото президентство.

"Тези скорошни гафове не са изолирани инциденти, тъй като са част от по-голяма история на вашите действия, които илюстрират когнитивен упадък", се казва в писмото.

Този вид подчертани "загрижености" бяха изразени и от Доналд Тръмп, който в момента е водещият претендент за президентската номинация на Републиканската партия през 2024 г. На политически митинги в навечерието на междинните избори за Конгрес миналата година, Тръмп често пускаше видео компилация с различни гафове и спънки на Байдън.

"Джо Байдън не може да говори ясно", каза Тръмп, когато представи видеото на митинг през октомври в Аризона. "Той не може да мисли ясно."

Според Джим Месина, който ръководи кампанията за преизбиране на Барак Обама през 2012 г., демократите може би разчитат на Тръмп, който е само четири години по-млад от Байдън, да помогне за разрешаването на проблема с възрастта.

"Гласоподавателите казват, вижте, и двамата са стари", казва Месина пред подкаста на BBC Americast. "Кажи ми кой ще направи живота ми по-добър."

"Демократите правят едно нещо всяка вечер“, продължава той. "Ние сядаме и заставаме на колене и се молим на Бог Доналд Тръмп да е републиканският кандидат за президент."

Байдън беше изправен пред въпроси относно възрастта си преди четири години
, въпреки че естеството на президентската надпревара в разгара на пандемията COVID-19 помогна да се изолира кандидатът от част от експозицията, която идва с кампанията за национални първични и общи избори. И в крайна сметка проблемът с възрастта не беше фактор за победата на Байдън над Тръмп.

Този път Байдън ще се възползва от предимствата на кампанията като действащ президент. Това включва пътуване с Air Force One и посещение на политически събития, които са щателно планирани не само от професионален предизборен екип, но и от обширната сигурност на президента.

Това е много различен тип опит от това, с което трябва да се сблъскат кандидатите, които не са титуляри. Неговите съперници ще трябва да се борят през първичните избори в снеговете на Ню Хемпшир и Айова, често работещи с оскъдни бюджети и състезаващи се в пренаселено поле, което може да отнеме повече от година, за да победи.

Това ще даде на Байдън лукса да стартира срещу републиканския си опонент.
Периодът на бясна активна кампания, която ще трябва да издържи, може да се измери в седмици и месеци през втората половина на 2024 г.

И ако имаше нещо добро в анкетата на NBC, показваща национално нежелание да приеме кандидатурата на Байдън за преизбиране, то това беше факта, че ако Байдън се кандидатира отново, 88% от демократите казаха, че определено или вероятно биха подкрепили своя кандидат.

"Байдън винаги е подценяван", казва Шрум. "Байдън беше подценен през 2020 г. Хората го отписаха след първите няколко първични избори и след това той спечели първичните избори със съкрушителен резултат."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase