Снимка: Instagram

Седмицата, изпълнена с анализи на изтеклите от Пентагона документи, доведе до логичния въпрос:Как едно 21-годишно момче от резевните сили е получил достъп до тези секретни документи?


Достъпът до класифицирана разузнавателна информация всъщност е много по-често срещан, отколкото навярно ви се струва, пишат от BBC.

Джак Тейшейра, който се яви в съда в петък, е работил като помощник в кибертранспортните системи към Националната въздушна гвардия на САЩ. Описание на уебсайта на ВВС на САЩ очертава минималните изисквания за работата му. Те включват гимназиално образование и "Общо разследване с един обхват".

Експертите казват, че тази процедура за проверка е доста изчерпателна, като включва разглеждане на образователния опит, финансовата история и взаимоотношенията на кандидатите, а също така ще включва интервюта с хора, които ги познават.

Да имаш достъп до информация на високо ниво, дори и на 21, не е нещо необичайно.

"Доста обичайно е хората на неговата възраст да имат достъп до класифицирана информация", казва Александрия Сиймор, сътрудник в Програмата за технологии и национална сигурност към мозъчния тръст Center for a New American Security, цитирана от BBC.

Около половината от активните членове на американската армия са на възраст 25 или по-млади, според статистиката на Министерството на отбраната.

Докато точните подробности за работата на Тейшейра все още се появяват, Сиймор казва, че е възможно работата му да е изисквала достъп до широк набор от документи на разузнаването.

"Често хората на неговото ниво подкрепят висши лидери и той може да има "необходимост да знае", ако подготвя висши лидери или съставя книги с брифинги",  обяснява тя.

Дан Ломас, старши преподавател по проучвания на разузнаването и сигурността в университета Брунел, казва, че хиляди хора в армията и разузнавателните служби на САЩ имат подобно ниво на достъп.

"Част от този стремеж е да получим възможно най-много информация, която анализаторите да използват", казва той. "А този стремеж означава, че вие ​​потенциално отваряте достъп до информация, която може да изтече."

Тласъкът е започнал в годините след атаките на 11 септември срещу Ню Йорк и Вашингтон, когато несподелянето на разузнавателна информация между правителствените агенции на САЩ беше един от основните недостатъци, идентифицирани от правителствените разследвания.

Не е ясно как точно Тейшейра е успял да отпечата класифицираните документи и да ги измъкне от военна база, по електронен път или на хартия. Но Ломас отбелязва, че предишни пробиви в сигурността, като изтичането на информация от Едуард Сноудън и Челси Манинг - са показали, че насоките за сигурност не винаги се следват стриктно.

Марк Зейд, адвокат по националната сигурност, казва пред BBC, че работата на Тейшейра е щяла да му даде достъп до Обединената световна разузнавателна комуникационна система или JWICS, която той описва като "библиотека с информация" относно американското разузнаване.

И има дневник на поне част от работата на Тейшейра върху класифицирани системи, според наказателната жалба, в която се отбелязва, че той е търсил думата "изтичане" във времето, когато документите за първи път са привлекли основно внимание в новинарските репортажи миналата седмица.

Разкрити пропуски в системата

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обяви преглед на достъпа до разузнавателна информация в четвъртък. По време на брифинг за пресата той каза, че "всеки военнослужещ на САЩ, цивилен служител на Министерството на отбраната и изпълнител с достъп до класифицирана информация има тържествено правно и морално задължение да я пази и да докладва за всяка подозрителна дейност или поведение".

Но Ломас казва, че американската разузнавателна общност може да навлезе в "труден период" и че новите ограничения ще ограничат споделянето на информация между агенциите.

"Да имаш по-големи ограничения върху информацията означава по-скоро преминаване към традиционен тип строги принципи за необходимост да се знае", казва той.

Кърт Волкър, бивш посланик на САЩ в НАТО, казва, че американските политици все още ще искат разузнавателна информация да стигне до висши служители.

"Трябва да я разпространявате, но трябва да го правите по интелигентен начин", казва той пред BBC. "Трябва да сте по-умни от това просто да го направите достъпно за всички, за постоянно."

И в крайна сметка, казва Сиймор, системата за разузнаване разчита на хората, които боравят с данните.

"Това наистина повдига въпроси за това как обучаваме хората как да боравят с класифицирана информация", казва тя. "Това разкрива пропуски в системата, които ще бъдат разгледани … но има и ниво на доверие, което имате в тези хора, че те са там по правилните причини."

Предоставена клетвена декларация от агент на ФБР заяви, че Тейшейра е трябвало да "подпише доживотно обвързващо споразумение за неразкриване на информация", за да поеме ролята си, и е знаел, че разкриването на класифицирана информация може да го отвори за наказателни обвинения – като тези, срещу които сега е изправен .

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase