Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Продължава посещението на американския президент Джо Байдън на остров Ирландия, но Скай нюз съобщи за допуснат сериозен гаф по време на срещата му с далечни роднини в ирландско графство.

Ирландският кореспондент на Скай нюз Стивън Мърфи съобщи, че през първия ден от мисията на Джо Байдън в преоткриване на ирландските му корени в графство Лаут, откъдето през далечната 1849 г. неговият прапрапрадядо Оуен Финеган е отплавал за Америка, президентът на САЩ, излизайки извън протокола и говорейки със събралото се множество в пъб, е допуснал сериозен гаф, предаде кореспондентът на БНР.

Байдън похвали своя далечен роднина - ръгбиста Роб Киърни, който играе в националния отбор на Ирландия, победила паметно през 2016 г. световните шампиони от Нова Зеландия в мач в Чикаго. Байдън обаче нарича Нова Зеландия, чието прозвище е All Blacks (или "целите в черно", заради екипа им), Black and Tans, което е името на британска полувоенизирана група, която брутално е репресирала противниците на британското управление по време на войната за независимост на Ирландия.

Точно Black and Tans убиват 14 души и раняват други 40 по време на келтски футболен мач в Croke Park в Дъблин през 1920 година.

Кореспондентът коментира, че макар и това да изглежда като грешка на езика, при положение, че Байдън често е упрекван от юнионистите, че определено е на страната на републиканците, думите му ще се изтълкуват по-скоро като хвалба, че семейството му бие британците. В този контекст казаното може да има сериозни последици, заключава Стивън Мърфи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Анонимен

преди 1 година

Тая изсъхнала мумия не е спирал с гафовете. От криминален педофил либераст и психопат, какво очакваш. Най-корумпирания президент който Америка някога е виждала. Срам и позор е за цялата нация. Бидето не е спечелило никакви избори а е инсталирано, точно както се инсталира тоалетна чиния. Този нивото му е точно като на гърне.

37

командо

преди 1 година

Простено му е.. той е лицето и лидера на целият велик западен свят :))Mнпго се забавлявам с този свят, Макарон, Бербоку, Борко БЕЛОТО Джоунсън, Жиленски, Киро -Флинстоун, Барни-кокорчо Ръбъл и дедо Мъпет.. страшен отбор и всичките като облъчени!

36

Анонимен

преди 1 година

Ее,та това не е новина,Дедо объркал Аляска с Аржентина голема работа...

fallback