Още по темата
"Опитаха се да превърнат процеса срещу Доналд Тръмп в цирк. За голямо негово съжаление, съдията не разреши камери да излъчват на живо този процес. Бяха допуснати само петима журналисти с фотоапарати, за да няма възможност за медийна изява", каза бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

Той коментира 34-те обвинения, с които се сдоби Тръмп, както и какво се очаква да последва.

"Ако погледнем самите проучвания в САЩ, 60% от американските граждани смятат, че Тръмп трябва да бъде разследван и да се види дали наистина има злоупотреби. Но 76% смятат, че това е политическо дело и всички факти водят в тази посока. Трябва да обясним, че той не е обвинен от Федерален съд, той е обвинен от съда в щата Ню Йорк, щатски прокурор повдига обвинение, а щатски съдия разглежда делото", подчерта Керемедчиев.

Според него самият щат Ню Йорк е "анти-Тръмп" настроен, като това може да повлияе на решенията на прокуратурата.

"Като всеки заподозрян, той е извикан в прокуратурата, където е заведен пред съдия. Той решава дали да повдигне обвинение, или да не го направи въз основа на обвиненията на прокуратурата.  По никакъв начин не му беше отнета свободата", обясни Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи разделението на американското обществото продължава да бъде дълбоко, а все още 150 милиона американци продължават да вярват в Тръмп.

"След повдигането на обвинението неговото одобрение скочи с 54%. Тоест, той определено ще смята, че това е "лов на вещици", това е политически процес и е интересно, че неговите конкуренти в самата Републиканска партия не използваха тази негова слабост и атака срещу кандидатурата му, а точно обратното - американците застанаха зад него и решиха да не дразнят и настройват допълнително огромната група симпатизанти, които подкрепят Тръмп. Подкрепата му се увеличава.  Ако се стигне до присъда, той ще го използва в негова полза", смята бившият зам.-министър на външните работи.

"Дори и да влезе в затвора, той може да води своята президентска кампания и да бъде избран за президент. В никакъв случай няма да се стигне до присъда, тези обвинения за дадени пари много трудно могат да бъдат доказани", категоричен е Керемедчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase