Снимка: БГНЕС

"Доналд Тръмп не беше арестуван. Срещу него бяха повдигнати 34 обвинения от прокурора в Манхатън и той се яви в съда за първото изслушване. Той не беше арестуван, защото в момента се намира във вилата си във Флорида”.

Това коментира bTV извънредният и пълномощен посланик на България в САЩ Георги Панайотов.

Той подчерта, че всички обвинения са свързани с документални измами във връзка с плащания, които са извършени, за да се купи мълчанието на две жени и на един мъж.

"Според обвинението парите са били платени, за да се купи тяхното мълчание за това, че двете жени са имали сексуални отношения с Доналд Тръмп. Портиерът е излязъл с информация, че Тръмп има незаконно дете. Обвинението е, че платените парите са осчетоводени като разходи за хонорари на адвокат. Този адвокат Майкъл Коен, който е бивш адвокат на Тръмп, всъщност е човекът, който поддържа всички обвинения и е свидетелствал срещу него", каза Панайотов.

Според законите на щата Ню Йорк това, че има документална измама в бизнеса, се води сравнително леко престъпление. То може да стане тежко, ако това престъпление е извършено, за да се прикрие друго престъпление, добави той.

"Интересното е, че прокурорът в Манхатън в своите обвинения е написал, че Доналд Тръмп е измамил изборния закон в САЩ за неговата почтеност. В САЩ закона е еднакво валиден за всички", смята Панайотов.

"Срещу Доналд Тръмп има три други разследвания, две от които са по-сериозен потенциал. Едното е за нападението на Капитолия на 6 януари, а другото е, че той е провел разговор с властите в Джорджия по време на президентските избори и им е наредил да намерят малко над 11 хиляди гласа, за да може той да спечели изборите в щата", заяви той.

Според него тези разследвания могат да имат по-сериозни последствия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase