Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
fallback

Саудитският престолонаследик Мохамед бин Салман може да бъде лидер на арабския свят. Той се движи се зигзаобразно в постъпките си, но е много енергичен и амбициозен и разполага с огромни ресурси. Амбицията, и тя е описана в неговата Визия 2030 – е Саудитска Арабия да е центъра на ислямския и на мюсюлманския свят. Това заяви доц. Мира Майер, преподавател в НБУ, в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

„Решението между Саудитска Арабия и Иран да възобновят дипломатическите си отношения показва, че – поне от страна на Риад – има цел да се направи региона на Близкия изток по-мирен, по-обединен..., предвид оттеглянето на САЩ преди няколко години“, посочи Майер.

"Бихме могли да предположим, че Китай може да има амбиции да заеме мястото на САЩ, но бихме могли да предположим и един многополюсен вариант за глобалния ред, в който отделни региони - като например региона на Близкия изток, може да са глобални сили".

Тя коментира и посредничеството на Китай, като отбеляза, че страната не е особено силна на дипломатическото поле.

"Китай се намесва в тези преговори впоследствие. Двете страни преговаряха с посредничеството на Оман и Ирак преди това… Двете страни имат конкретни искания една към друга, които, ако се изпълнят в рамките на два месеца, ще разкрият посолства“.

Майер даде пример с желанието на Китай да е медиатор в разрешаването на конфликта между Русия и Украйна.

"Си иска да е медиатор между двете страни, но той не говори със Зеленски. Говори само с Русия… Дипломацията иска усилия и първо иска някой да е приет от двете страни“.

Гостът се спря и на позицията на Израел спрямо ситуацията в Близкия изток.

По думите на Майер Израел приема това като поражение на израелската дипломация. „Израел отдавна иска да установи дипломатически отношения със Саудитска Арабия“, обясни тя.

Според нея, ако министър-председателят Бенямин Нетаняху не беше следствен с три дела за корупция и измама и не беше толкова фокусиран върху собствената си съдба, не би допуснал такова положение в Израел.

„В четвъртък имаше национален протест по подобие на френския срещу закон, според който министър-председателят на Израел не може да бъде премахнат от Върховния съд в резултат на водени дела срещу корупция, измама, търговия с влияние... Може само ако той е душевно болен и не може да изпълнява длъжността си“, разказа гостът.

Майер отбеляза, че досега Нетаняху не е бил в САЩ. „Байдън има ясна позиция, че Нетаняху трябва да преразгледа отношението си към съдебната реформа“, докато той продължава твърдо да я подкрепя, стана ясно от разговора.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 1 година

Саудитска Арабия обяви миналата седмица изненадващото геополитическо решение да се присъедини към Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС). Влизането в доминирания от Пекин блок е поредната стъпка за задълбочаване от Рияд на двустранните връзки с Китай.

17

Анонимен

преди 1 година

Иран обяви във вторник, че е назначил посланик в Обединените арабски емирства (ОАЕ) за пръв път от 2016 г. насам на фона на затоплянето на отношенията между страните от Персийския залив и Иран, съобщава Ройтерс.

16

Анонимен

преди 1 година

Стискам им палци!

fallback