Снимка: БГНЕС

Съединените щати обвиниха Русия, че се стреми да дестабилизира Молдова и казаха, че ще помогнат на източноевропейската страна да се пребори с подобни опити чрез споделяне на информация и предоставяне на друга помощ, каза Белият дом, съобщава "Ройтерс".

"Съединените щати са съгласни с мнението на президента на Молдова Мая Санду, че няма непосредствена военна заплаха от Русия, но споделят нейната загриженост, че Москва се опитва да дестабилизира страната ѝ, за да установи по-проруско правителство", заяви Джон Кърби, говорител на Белия дом по националната сигурност, каза на брифинг.

"Докато Молдова продължава да се интегрира с Европа, ние вярваме, че Русия преследва варианти за отслабване на молдовското правителство вероятно с евентуалната цел да види по-приятелска към Русия администрация в столицата", каза Кърби.

"По-конкретно, руски актьори, някои с настоящи връзки с руското разузнаване, се стремят да организират и използват протести в Молдова като основа за подклаждане и производство на бунт срещу молдовското правителство."

Други руски актьори, каза той, ще работят, за да осигурят обучение и да помогнат за организирането на демонстрации в Молдова.

Съединените щати ще предприемат редица стъпки в отговор на опитите на Русия да дестабилизира Молдова, включително надграждане на информацията, с която молдовското правителство разполага и работа с Конгреса на САЩ за предоставяне на Молдова на допълнителни 300 милиона долара енергийна помощ за посрещане на спешни нужди поради войната в Украйна.

Руските официални лица лъжливо твърдят, че Украйна планира да атакува сепаратистите от Приднестровието, каза Кърби, имайки предвид подкрепян от Москва отцепнически регион на Молдова.

Още по темата
"Нека бъда ясен, тези твърдения са неоснователни, те са неверни и могат да създадат безпочвена тревога", каза той.

Санду, чиято страна граничи с Украйна, многократно е изразявала загриженост относно намеренията на Москва към нейната страна и относно присъствието на руски войски в Приднестровието.

Президентът на САЩ Джо Байдън се срещна със Санду през февруари по време на посещение във Варшава и потвърди силната подкрепа на САЩ за суверенитета и териториалната цялост на Молдова, каза Белият дом.

Съединените щати ще продължат да "хвърлят светлина" върху дейността на тези руски актьори, включително с допълнителни санкции, добави Кърби.

"Споделихме информацията, която очертах, както и допълнителни подробности с Молдова и колегите, така че те да могат да разследват допълнително и да осуетят руските планове", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase