Снимка: БГНЕС

Според премиера на Молдова Дорин Речан, Русия не разполага с достатъчно ресурси, за да предизвика "ескалация" на фона на нарастващото политическо напрежение между Кишинев и Москва заради твърденията за руски планове за "дестабилизация" на страната.

"Моята оценка е, че Русия не разполага с достатъчно ресурси за ескалация. Също така е ясно, че Русия не може да достигне Република Молдова с военни средства. От друга страна, Молдова разполага с достатъчен консолидиран потенциал, за да се справи с евентуална ескалация в Приднестровието", заяви Речан в интервю за румънския телевизионен канал TVR по време на посещението си в Букурещ.

Той сподели, че Русия "агресивно насърчава" хибридна война с цел ескалация на определени провоенни наративи или определени наративи, които биха довели до раздор в обществото не само в Молдова, но и в други части на Европейския съюз и света, като добави, че е уверен, че те няма да успеят.

По повод неотдавнашните протести в Кишинев Речан отбеляза, че молдовските институции са в състояние да се справят с необходимостта хората да протестират, но че има проруски групи и престъпни структури, които се опитват да дестабилизират страната, и властите ще използват "твърда ръка, за да спрат всеки опит за дестабилизация".

"Република Молдова наистина е в непосредствена близост до тази война. От друга страна, ние трябва да разберем, че има разлика между опасността от военна ескалация и опитите за дестабилизация. В Молдова няма опасност от военна ескалация - това е много важно да бъде разбрано и оценено. По-скоро беше налице риск от дестабилизация, включително и през есента", каза той.

Речан отбеляза още, че Румъния е била "много отзивчива", когато Молдова е трябвало да намери алтернативни енергийни доставки, включително природен газ, и добави "Благодарим на властите в Букурещ за това, че бързо се включиха и помогнаха на Република Молдова."

Миналия месец украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия възнамерява да "подкопае политическата ситуация в Молдова", в отговор на което молдовският президент Мая Санду заяви, че държавните институции "потвърждават" плановете на Москва.

Санду заяви, че предполагаемият план на Русия включва група хора с военна подготовка, които предприемат насилствени действия срещу правителствени сгради и вземат заложници.

Русия отхвърли твърденията, заявявайки, че "истинската цел" на Киев, който "пусна дезинформация за "руския план за дестабилизиране на Молдова", е да въвлече Кишинев в тежка конфронтация с Москва.

Междувременно Москва заяви, че Украйна подготвя "въоръжена провокация" срещу Приднестровието - непризнат отцепнически регион, международно признат като част от Молдова, но понастоящем контролиран от проруски сепаратисти.

В отговор молдовското правителство направи изявление, в което заяви, че властите не потвърждават казаното от Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase