Снимка: БГНЕС

След седмица на минусови температури Киев се събуди в понеделник сутринта с перфектно синьо небе. Пролетта беше пристигнала. И не само тя. Центърът на украинската столица с неговите калдъръмени улици и ефирни църкви със златни куполи беше мистериозно затворен. Главният Житомирски булевард, маршрутът, който влиза от западната част на страната, също беше затворен. Дори влаковете закъсняваха.

След пълномащабното нахлуване на Русия преди година много чуждестранни лидери посетиха Киев, за да се срещнат с президента на Украйна Володимир Зеленски. Но мерките за сигурност в понеделник бяха безпрецедентни. Тъй като се разпространиха видеоклипове на огромна кавалкада от превозни средства, препускащи с висока скорост през центъра на града, слуховете достигнаха връх. Може ли да са верни? Някъде след закуска се оказа, че са - Джо Байдън беше в града за извънредно посещение.

Не е ясно как президентът на САЩ е стигнал до Киев, пристигайки в 8 сутринта местно време. Това е град без работещо летище. Според опитен пътешественик с Амтрак, той изглежда е стигнал до там с влак. От миналата есен руски бойни самолети изстреляха балистични ракети по столицата в опит да унищожат нейната инфраструктура. Никой не знае точно къде ще падне следващата бомба или кога.

Решението да отиде в Украйна е взето едва в петък, след съвещание на висши служители в Овалния кабинет, съобщи Белият дом. Посещението беше щателно планирано. Администрацията на Байдън информира Москва за пътуването няколко часа, след като президентът излетя рано в неделя от военновъздушната база Андрюс в Мериленд. Руснаците са били информирани по "съображения за премахване на конфликта", казаха служители във Вашингтон.

Какъвто и да е дългият път до Киев, изображенията в понеделник сутринта разказаха своята собствена забележителна история. Байдън и Зеленски излязоха заедно от катедралата Свети Михаил, една от ансамбъла религиозни сгради в древното сърце на града. Пред тях беше Света София, втора голяма катедрала, построена през 11-ти век, когато Москва беше само блато и гора.

Двамата предприеха кратка разходка наоколо. Докато минаваха покрай стенопис на Свети Михаил и неговите ангели, се разнесе сирена за въздушна атака. За киевчани това е ежедневие. Но тази сирена подчерта огромното символично значение на посещението на Байдън, преди годишнината в петък от кървавата инвазия на Русия. И може би каза нещо за твърдата и смела решимост на 80-годишния президент.

Посещението е може би най-значимото, направено от президент на САЩ в европейска страна от края на Студената война. Първоначалните военни цели на Владимир Путин, да завладее и подчини Украйна, остават непроменени. Той е готов да започне голяма нова офанзива. Нейната цел е да завземе целия регион Донбас на изток и всяка нова земя, която Русия може да заграби.

През изминалата година Киев организира удивителен отпор. Украйна си върна около половината от територията, която Москва завзе през първите мрачни седмици на конфликта. Но украинците признават, че спечелването на войната ще бъде трудно. Това може да стане само с продължаваща военна и финансова помощ от Запада. САЩ са най-големият участник досега и екзистенциален партньор.

Доказателство, че тази помощ работи, беше изложено пред катедралата. Пред Байдън имаше изложба на ръждясали руски танкове и изпотрошени бронетранспортьори, унищожени миналата пролет по време на обречения опит на Путин да превземе столицата. Превърнали са се в мрачна туристическа атракция.

Американският президент застана пред мемориална стена на продемократични протестиращи, които бяха застреляни през 2014 г., когато демонстрираха срещу корумпираното предишно правителство на Украйна, подкрепяно от Русия. В понеделник беше деветата годишнина от смъртта им. Въстанието беше определящ момент в дългия и незавършен път на Украйна от съветска колония до демократична и стремяща се към членство в Европейския съюз държава.

По-рано конвоят на Байдън се изкачи по хълма до двореца Мариински, официалната резиденция на украинския президент в цвят шам фъстък. Някога дом на руския цар, той е декориран в неокласически стил и има прекрасна гледка към река Днепър. Президентът на САЩ излезе от колата си, усмихнат. Той свали слънчевите си очила. Зеленски и съпругата му Олена чакаха на стълбите да го посрещнат.

"Благодаря ви, че дойдохте", каза Зеленски, докато се ръкува с Байдън.

"По-важното е как са децата?", попита Байдън и добави: "Удивително е да те видя."

Вътре в украсената с позлата приемна зала Байдън отправи недвусмислено посланиед. Нещо повече, той беше предназначен да подтикне руския лидер, който вярваше, че победата в Украйна ще бъде бърза и почти безболезнена.

"Путин смяташе, че Украйна е слаба и западът е разделен", каза Байдън. "Той мислеше, че може да ни надживее. Не мисля, че той мисли така в момента. Той просто е сгрешил."

"Една година по-късно доказателствата са точно тук, в тази стая. Стоим тук заедно. Киев стои. И Украйна стои. Демокрацията стои", каза още Байдън. Президентът на САЩ обеща още 500 милиона долара военна помощ под формата на копия, гаубици и артилерийски боеприпаси. Нямаше съобщение относно искането на Зеленски, повторено по време на неотдавнашното му пътуване до Лондон, за модерни бойни самолети.

Байдън напомни на своя домакин, че САЩ правилно са предвидили в началото на миналата година, че Путин ще нахлуе. Той си спомня как са разговаряли по телефона, когато руските танкове за първи път пресичат границата и военните самолети реват в небето. „Казахте ми, че можете да чуете експлозии на заден план“, каза Байдън. „Никога няма да забравя това. Светът беше на път да се промени. Подкрепата на Америка беше „непоколебима“ и политически двупартийна, подчерта той.

Жителите на Киев казаха, че са възхитени от импровизираното посещение на Байдън. "Беше изненада. Никой не го очакваше. Тук е доста опасно", посочи 20-годишният Андрий Литвин пред The Guardian. Той добави: "Това е част от историята. Това доказва, че Русия се е провалила."

Той и приятелят му Аркадий бяха отишли ​​с колело до площада пред катедралата "Свети Михаил" – най-бързият начин за придвижване, тъй като пътищата в Киев бяха заключен, с надеждата да зърнат президента.

"Байдън дойде, за да покаже, че САЩ ни подкрепят. Целият свят вече може да го види", добави Фейодор Коналенко. Как може да реагира Путин? "Той ще бъде разстроен, очевидно", отговаря мъжът. "Фактът, че имаме толкова голяма и мощна държава на наша страна, означава, че той не може да постигне своето. Нещата се развиха по различен начин от очакванията му. Всичко се промени от първите дни, когато изглеждаше, че ще загубим. Сега очаквам Украйна да спечели."

Група полицаи, които охраняваха площада, се шегуваха и усмихваха. Такъв беше и украинският интернет. Той озари със закачлив мем, насочен към блогърите на Кремъл –  "защо е тъжното лице?"

Помощниците на Зеленски приветстваха пътуването като най-важния момент в украинско-американските отношения и ден за запомняне. Проучване на общественото мнение, публикувано в понеделник, показва, че 90% от украинците имат положително мнение за САЩ.

Александър Рудик, 87-годишен пенсионер и ядрен учен, каза, че е изтичал до катедралата, за да види Байдън. Краката му обаче не стигнаха навреме, оплака се той. "Снимах Бил Клинтън, когато дойде в Киев през 2000 г.", разказа той. "Нашата голяма грешка беше да подценим желанието на Русия да започне пълномащабна война. Благодарни сме на Байдън. С помощта на Америка ще ги изгоним."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase