Снимка: архив, БГНЕС

Мъж бе осъден на 6 години и 8 месеца затвор в САЩ за нападение срещу полицай по време на щурма на Капитолия от привърженици на тогавашния президент Доналд Тръмп преди две години, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Джулиан Хейтър се е признал за виновен по обвинение, че е напръскал с лютив спрей Брайън Сикник и още двама служители на реда на 6 януари 2021 г. 42-годишният Сикник починал ден по-късно.

"Използвах всеки възможен шанс, за да стана по-добър човек", увери на съдебното заседание Хейтър, облечен в оранжев гащеризон.

"Това, което се случи на 6 януари – няма думи за него... Ако можеше, бих върнал времето обратно", добави 32-годишният Хейтър.

Брайън Сикник починал от удар ден след като хиляди привърженици на Тръмп щурмуваха Капитолия в опит да предизвикат анулиране на загубата му от Джо Байдън на президентските избори през ноември 2020 г. Съдебен медик стигна до заключение, че причините за смъртта на полицая са естествени, но изрази увереност, че стресът, който Сикник е изживял предния ден, е допринесъл за фаталния край.
(БТА, Николай Станоев)

 

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 3 месеца

Ако беше черен, щеше да е герой. И ако някой още си мисли, че в САЩ има законност и справедливост, ето ги фактите.

4

Стамат

преди 3 месеца

Абсолютна политическа поръчка от страна на неонацистката администрация на Байдънвъв Вашингтон. Погледнете само какви измишльотини само се изтъкват в съда, че "полицай е починал в следствие с напръскване с безобиден спрей /не за служебно ползване от служители на реда/, а по-всяка вероятност закупен от оръжеен магазин". Тази присъда окончателно затвърдява мнението в мен, че наистина САЩ са най-отвратителната полицейска страна в света !!!

3

Анонимен

преди 3 месеца

Принципно за нападение над длъжностно лице трябва да има ефективни присъди. Реално трябва хората да имат респект към полицаи и доктори. Понеже виждаме какво става в България. Римляните нападат полицаи с брадви и ги осъждат условно. Бият лекари по болници и пак условно. Мен защо не ме бият полицаи неправомерно. Нито ме пръскат със спрей. Вероятно понеже не нарушавам правилата. Естествено и те не са цвете за мирисане,но за това е виновна неработещата ни правосъдна система.