Снимка: архив, БГНЕС

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд съобщи, че ще бъде назначен специален прокурор, за да разследва как държавният глава Джо Байдън е боравил с поверителни правителствени документи, когато е бил вицепрезидент, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че тази проверка би могла да хвърли сянка върху очакваното кандидатиране на демократа Байдън за преизбиране на президентските избори през 2024 г.

Главният прокурор Гарланд направи това съобщение часове след като Белият дом разкри, че юристите на президента Байдън са намерили втори комплект класифицирани документи от времето му като вицепрезидент в складово помещение в неговия дом в щата Делауер.

Белият дом разкри в понеделник, че класифицирани документи от времето му като вицепрезидент са били намерени в мозъчен тръст във Вашингтон.

"Сътрудничим си тясно с министерството на правосъдието през цялото време на проверката и ще продължим това сътрудничество със специалния прокурор", каза специалният съветник на президента Ричард Саубър, цитиран от Асошиейтед прес.

"Убедени сме, че една цялостна проверка ще покаже, че тези документи са били погрешно преместени по невнимание, като президентът и неговите юристи са действали незабавно, след като са открили тази грешка", подчерта Саубър.

Специалните прокурори в САЩ се назначават понякога, за да разследват политически деликатни случаи. Те изпълняват задълженията си до известна степен независимо от ръководството на министерството на правосъдието, включително от Гарланд, който бе назначен от Байдън. Специалните прокурори понякога, но не винаги, повдигат обвинения, отбелязва Ройтерс.
(БТА, Светослав Танчев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase