Снимка: Pixabay/Joergelman
fallback

Американските технологични компании се подготвят за трудни икономически времена - през декември те доминират по брой съкратени работни места, съобщават от Reuters.

Според последния анализ за съкращения на работни места от фирмата за заетост Challenger, Gray & Christmas, Inc, публикуван в четвъртък, базираните в САЩ работодатели са съобщили, че съкращават 43 651 работни места през последния месец на 2022 г., което е с 43% по-малко от броя на съкращенията, обявени през ноември .

Планираният темп на съкращения през декември е доста над 19 052 съкращения, обявени през декември 2021 г., се казва в доклада. За цялата 2022 г. в доклада се казва, че е имало 363 824 планирани съкращения, което е с 13% повече от 2021 г.

Технологичните компании, които са изправени пред нарастващи предизвикателства и падащи цени на акциите, поеха тежестта на планираните през декември съкращения на работни места с 16 193. В анализа се казва, че технологичните компании са стигнали до обявените съкращения на работни места за цялата 2022 г. при 97 171 планирани съкращения. Това е ръст от 649% спрямо 2021 г.

Съкращенията се извършват в икономика, в която общият ръст на работните места остава силен, а безработицата, която беше 3,7% през ноември, е на исторически ниско ниво.

Федералният резерв очаква безработицата да нарасне през 2023 г., тъй като продължава да повишава краткосрочните лихви, за да намали някои най-високият инфлационен натиск от десетилетия. Съществуват широкообхватни опасения, че пътят, по който е тръгнала Америка, ще изпрати икономиката в рецесия.

"Цялостната икономика все още създава работни места, въпреки че работодателите изглежда активно планират спад. Наемането се забави, тъй като компаниите предприемат предпазлив подход навлизайки в 2023 г.", казва Андрю Чалънджър, старши вицепрезидент на фирмата за заетост.

Правителството трябва да докладва за нивата на наемане през декември в петък. С наближаването на тази дата има смесени новини на пазара на труда. В сряда Salesforce Inc. заяви, че планира да намали работната си сила с 10%, позовавайки се на забавящата се икономика. Но в правителствен доклад от сряда, откритите работни места, нещо, което беше внимателно наблюдавано от Федералният резерв , се свиха с по-ниска от очакваната сума през ноември.

Ето и очакваните съкращения:

Amazon.com - Гигантът в електронната търговия предвижда да съкрати над 18 000 служители в близките месеци, като доскоро планираното свиване на работната сила възлизаше на 10 000 души.

Beyond Meat - Производителят на храна за вегани планира за съкрати 200 служители тази година, за да спести около 39 милиона долара.

Johnson & Johnson - Фармацевтичният гигант съобщи, че обмисля съкращения с оглед на продължаващия инфлационен натиск, а главният финансов директор Джоузеф Уолк посочи, че конгломератът иска да "намери точния баланс".

DoorDash - Компанията за доставка на храна, която се радваше на сериозен растеж по време на пандемията, ще освободи 1250 свои служители.

AMC Networks - Кабелната телевизионна мрежа планира за съкрати 20 на сто от служителите си в САЩ. Стъпката съвпада с подадената оставка от страна на главния изпълнителен директор Кристина Спейд, поела поста преди по-малко от три месеца.

HP - Производителят на хардуер се очаква през следващите няколко години да съкрати около 6000 работни места.

Intel Corp - Производителят на чипове планира през 2023 г. да намали разходите си с 3 милиарда долара, което според главния изпълнителен директор Пат Гелзиндър включва и "действия по отношение на служителите".

Coinbase Global - Борсата за търговия с дигитални актив планира да съкрати няколко десетки работни места от екипите си за екипи за набиране на служители и институционално адаптиране. Това е втора вълна съкращения в компанията.

Kraken - Платформата за търговия с криптовалута съкращава 30 на сто от служителите си, или около 1100 души, поради проблемите на криптозара, довели до рязкото намаляване на търсенето на дигитални активи.

Morgan Stanley - През последните два месеца банковият гигант прави постепенни стъпки за намаляване на служителите си, тъй като бизнесът му започва да се свива.

Microsoft Corp - Софтуерният гигант през октомври съкрати близо 1000 служители в няколко от своите основни отдели.

Micron Technology - Производителят на чип памет ще съкрати през 2023 г. 10 на сто от служителите си и ще намали плановете си за капиталови разходи за 2024 г. с оглед на проблемите на пазари на полупроводници.

Meta Platforms - Компанията-майка на "Фейсбук" съобщи, че ще съкрати 13 на сто от служителите си, или над 11 000 души, тъй като трябва да са справя с намалели рекламни приходи и увеличаващи се разходи.

Seagate Technology Holdings - Компанията за производство на чип памет се преструктурира, което включва съкращаването на 8 на сто от служителите й, или 3000 души.

Salesforce - Софтуерната компания ще съкрати 10 на сто от служителите си и ще затвори няколко офиса като част от план за преструктуриране, наложен от "трудната икономическа среда".

Cisco Systems - Компанията за мрежови комуникационни технологии и услуги започва преструктуриране, което може да засегне около 5 на сто от служителите й. Промените ще се случат през второто тримесечие на годината, а целта е да се спестят 600 милиона долара.

Citigroup - Банката закри стотици работни места в инвестиционното си подразделение поради сериозния спад на сделките в сектора.

Stripe - Компанията за дигитални плащания съкращава работната си сила с около 14 на сто. Според имейл до служителите си, след това на работа трябва да останат около 7000 души.

Twitter - Близо половината служители на социалната медия бяха освободени от работа, след като милиардерът Илон Мъск я придоби през есента. Малко по-късно обаче компанията е влязла във връзка с много от тях и ги е помолила да се върнат на работа, според Блумбърг.

Wolverine World Wide - Търговецът на ежедневно облекло и обувки започна съкращения и очаква те да спестят на компанията 30 милиона долара до края на годината.

Walt Disney - Медийният гигант планира да замрази наемането на нови служители и да съкрати известен брой работни места, но още не е обявил конкретните си планове.

Warner Bros Discovery - Подразделението на "Уорнър брос пикчърс" (Warner Bros. Pictures) планира да съкрати известен брой служители в разпространението и маркетинга. Според Блумбърг става дума за 5-10 на сто.

Phillips 66 - Рафинерията вече е намалила работната си сила с 1100 души, като целта й е да спести 500 милиона долара. Съкращенията започнаха през октомври.

Chesapeake Energy Corp - Производителят на шистов газ освобождава около 3 на сто от служителите си като подготовка за продажбата на петролните си активи в Южен Тексас.

Chime Financial - Компанията за онлайн банкиране вече съкрати 12 на сто служителите си, или 160 души, съобщи неин говорител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

Българин

преди 1 година

Информацията за американските технологични компании е много полезна. Че дори и интересна.

50

Анонимен

преди 1 година

"Да удариш високите технологии си е гарантиран последващ икономически крах!"---------------То във високите "технологии" се назначава само уоук персонал, без да се гледа какво и колко върши. Хубавото е, че това е до време. Работните мгарета като се усетят, че бачкат за цял отдел и се махнат, следва затваряне на отдела.

49

IQ 3.14

преди 1 година

тежки времена ги чакат, руски чипове вече няма на евтино, трябва да се финтира ембаргото...некв хорър некв хел

fallback