Снимка: БГНЕС
fallback

САЩ и Русия имат начини да управляват рисковете от употреба на ядрено оръжие на ниво разузнавателни агенции. Това заяви посланикът на САЩ в Москва Елизабет Руд пред руската държавна информационна агенция "РИА Новости".

По-рано този месец директорът на ЦРУ Уилям Бърнс се срещна със Сергей Наришкин, ръководител на руското външно разузнаване, и го предупреди за последствията от всяко руско използване на ядрени оръжия. Русия заяви, че обсъжданите въпроси са "чувствителни" и отказа да ги коментира.

"Съединените щати имат канали за управление на риска с Руската федерация, особено ядрените рискове и това беше целта на срещата на директора на ЦРУ Бърнс с руския му колега", каза Руд във видео в канала на "РИА Новости" в "Телеграм". По думите ѝ Бърнс не е договарял нищо и не е обсъждал уреждане на конфликта в Украйна.

Oще по темата
Руд посочи, че ако има нужда от друг разговор в този канал, това може да се случи. Тя подчерта, че към момента няма нищо планирано.

Русия обяви след срещата на Наришкин с Бърнс, че Москва е отворена за повече преговори на високо ниво със Съединените щати, но Кремъл определи идеята за среща на върха между президента Владимир Путин и президента на САЩ Джо Байдън като "невъзможна" на този етап.

Длъжностни лица от двете страни трябваше да се срещнат в египетската столица Кайро от 29 ноември до 6 декември, за да обсъдят възобновяването на инспекциите по договора за намаляване на ядрените оръжия NEW START, въпреки че Москва омаловажава перспективата за бърз пробив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback