Снимка: БГНЕС

Представители на администрацията на Байдън са притеснени, че руският президент Владимир Путин може да използва най-напред химическо оръжие в Украйна, а след това да прибегне до ядрена конфронтация с НАТО, ако войските му продължат да губят позиции, предава БГНЕС.

Според шестима души, запознати с въпроса, опасенията идват на фона на стремежа на администрацията да гарантира, че съюзниците са подготвени за подобно събитие, както и да мобилизира нови ресурси и инвестиции в производството на системи за откриване на химикали при използването им. Хората, които са говорили при условие за анонимност, включват служители на САЩ и на Министерството на отбраната, съобщи "Политико".

САЩ не разполагат с разузнавателна информация, която да предполага, че подобна атака в Украйна е неизбежна, заявиха източниците. Всъщност много служители на Министерството на отбраната смятат, че бойните действия ще затихнат през зимните месеци, като никоя от страните няма да може да завземе много позиции.

Още по темата

Но в случай на продължаващи загуби на бойното поле или на пълен срив на руската армия, някои високопоставени служители, работещи по въпроса, са преценили, че Москва може да прибегне до използване на химически оръжия - включително и такива, с чието използване страната е свързвана при отравянето на Алексей Навални.

Според един от служителите подобна атака би включвала химикали, които са лесно скриваеми, което би затруднило западните държави да обвинят Москва. Русия би могла да използва агенти на фармацевтична основа, каза този служител. Някои химикали биха могли да се използват за атака с масови жертви, тъй като е известно, че Москва използва нервнопаралитичния агент "Новичок" срещу един или двама души едновременно, казаха служители и експерти. Например някои химикали могат да се превърнат в аерозол или да се използват в боеприпаси, за да се нанесат поражения на голяма група хора.

САЩ отдавна знаят, че Русия инвестира в увеличаване на капацитета си за производство на химически оръжия. Според сътрудник на Конгреса тази есен сенаторите са били информирани за запасите от химическо оръжие на Русия и за заплахата в Украйна. Но опасенията за потенциалната им употреба в Украйна идват в момент, когато американските служители все повече вярват, че Русия ще прибегне до неконвенционална война, ако продължи да губи позиции.

Тази оценка подтиква администрацията на Байдън да подобри откриването и подготовката за потенциална химическа атака. Тази есен Пентагонът изпрати екипи в източноевропейски страни, за да опреснят на въоръжените им сили процедурите в случай на химическа или биологическа заплаха, според служител на МО и друго лице, запознато с усилията. Междувременно Съединените щати предоставиха на Киев оборудване за химическа, биологическа и ядрена защита като част от помощта за сигурност в размер на милиарди долари.

Високопоставени служители също така настояват да се преработи подходът на САЩ както към подготовката, така и към реакцията на потенциални атаки с химическо оръжие от страна на различни участници като Русия. Администрацията на Байдън разработва планове за увеличаване на инвестициите в производствени мощности за системи за ранно откриване и технологии за носене, като например маски. Тя иска също така да преразгледа начините за събиране на по-добри данни и разузнавателна информация за възможностите и запасите на държавите.

САЩ увеличиха усилията си за проследяване на използването от Русия на нервнопаралитичното вещество "Новичок", след като международната общност го свърза с отравянето на Навални, открит противник на Путин, и на Сергей Скрипал, британски гражданин, работил като служител на руското разузнаване. През 2018 г. Скрипал и дъщеря му се нуждаеха от медицинска намеса, след като влязоха в контакт с "Новичок". А през 2020 г. Навални беше хоспитализиран в Германия, където официални лица заявиха, че има "недвусмислено доказателство", че е бил отровен с "Новичок", докато е бил на борда на самолет. И двамата все още са живи.

Русия също е свързвана с използването на химически оръжия в Сирия. САЩ обвиниха Москва, че е помогнала на сирийското правителство да прикрие използването на забранени токсични боеприпаси по време на гражданската война.

Експерти и длъжностни лица заявиха, че проследяването на агенти на фармацевтична основа и събирането на разузнавателна информация за тяхното разработване, особено за нападателни цели, става все по-трудно. Веществата, използвани за разработване на химически оръжия, се укриват лесно и могат да бъдат внедрени в законни производства, каза Грегъри Кобленц, директор на Програмата за следдипломна квалификация по биозащита в университета "Джордж Мейсън".

"Традиционните ни разузнавателни методи, в които сме наистина добри, като сателитни снимки и сигнално разузнаване, не са толкова полезни, за да кажат какво се случва в едно от тези основни биологични съоръжения", каза Кобленц. "За това наистина се нуждаем от човешко разузнаване, което е много трудно да се получи."

Има признаци, че Русия може да прибегне до неконвенционална война. Разузнавателни данни на САЩ от тази есен показват, че висши служители смятат, че Русия може да използва ядрени оръжия в акт на отчаяние. През октомври руски официални лица заявиха, че Украйна подготвя операция под фалшив флаг, като взриви "мръсна бомба" на своя територия, и поставиха силите си в готовност да реагират на потенциална атака с химическо, биологическо или ядрено оръжие. Западните лидери отхвърлиха твърденията, като предупредиха, че Москва може да използва фалшивото обвинение като претекст за ескалация на конфликта. Представители на САЩ изразиха загриженост по това време, че Русия би могла сама да използва мръсна бомба - оръжие, импровизирано от радиоактивни ядрени отпадъци и конвенционални експлозиви, и след това да обвини Украйна за това.

Въпреки трудно извоюваната победа на Киев при превземането на стратегическия южен град Херсон, те виждат, че предстоят тежки боеве за отвоюване на позиции от източната страна на река Днепър, където руските сили са се консолидирали.

А заплахата от химически оръжия се възприема сериозно в администрацията, твърдят служители.

"Винаги сме били наясно, че те разполагат със средствата и възможностите да използват този вид оръжия", каза един от служителите на Пентагона. "Нашата оценка остава същата. Наблюдаваме отблизо този конфликт, но не сме видели нищо, което да ни накара да променим позицията си."

САЩ наложиха санкции на Русия за използването на "Новичок", насочени срещу субекти, участващи в разработването на потенциала на страната за производство на химически оръжия. Те също така са наложили санкции на руски групи, участващи в изграждането на капацитета на Москва за производство на биологични оръжия.

През последните месеци, без да предоставят доказателства, руски официални лица публично заявиха, че САЩ разполагат с тайна програма за биологични оръжия. За първи път от близо 25 години тази година Русия свика изслушване във връзка с твърденията си по Конвенцията за биологичните оръжия - международен договор, подписан през 1975 г., за да се попречи на държавите да разработват и използват биологични оръжия. Длъжностни лица и експерти твърдят, че това е опит на Русия да прокара дезинформация като начин да дискредитира САЩ, които продължават да увеличават подкрепата си за Украйна на бойното поле.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase