Снимка: БГНЕС

Русия вероятно е загубила половината от основните си бойни танкове и е изразходвала по-голямата част от прецизно насочваните си оръжия във войната, която се превърна в "огромен стратегически провал" за Кремъл, заяви във вторник Колин Кал, заместник-министър на отбраната на Пентагона по въпросите на политиката, цитиран от CNN.

"Путин се провали", заяви Кал пред група репортери в рамките на проекта "Медии и национална сигурност" на университета "Джордж Вашингтон" във вторник. "Русия ще излезе от тази война по-слаба, отколкото е влязла."

Кал заяви, че Русия е понесла "десетки хиляди жертви" от началото на войната през февруари, което е "с порядъци" повече, отколкото Съветският съюз е понесъл в Афганистан.

Още по темата
"Те вероятно са загубили половината от основните си бойни танкове в цялата руска армия", каза Кал.

"Те са затрупали повече от 80% от сухопътните си сили в Украйна. Изразходвали са по-голямата част от прецизно управляемите си боеприпаси в Украйна, а санкциите и контролът върху износа ще ги затруднят много да възстановят армията си до вида, в който е изглеждала преди войната.


"Путин влезе в тази война, опитвайки се да унищожи Украйна като независима, суверенна и демократична държава. Той не успя и това няма да се промени. Суверенната, независима, демократична Украйна ще пребъде".

Кал отбеляза, че има значителна двупартийна подкрепа за Украйна занапред, но как изглежда тази подкрепа и какви са военните нужди на Украйна занапред, може да се промени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase