Снимка: GettyImages

Руският президент Владимир Путин връчи посмъртно най-високото държавно отличие на прокремълския архиерей Михаил Василев, който загина в Украйна през уикенда.

Архиереят беше заявил, че жените трябва да имат повече деца, за да облекчат болката от изпращането на синовете им във военната операция в Украйна.

Вчера той получи медал "Герой на Руската федерация" за "смелостта и героизма, проявени при изпълнение на гражданския му дълг", се казва в указ на президентския уебсайт.

Той е бил убит в неделя сутринта "в зоната на специалната военна операция в Украйна, докато е изпълнявал задълженията си на духовен пастир", се казва в съобщение на Православната църква.

Роден през 1971 г., духовникът е бил в "горещи точки и мироопазващи операции", включително в Косово, Босна и Сирия, се посочва в изявлението на църквата. Кореспондентът на руската държавна телевизия Александър Сладков заяви, че свещеникът е загинал по време на ракетен удар "като свещеник-воин".

По време на предаване на свързания с църквата канал "Спас" Василев е бил попитан дали може да разбере майка, която изпраща сина си извън Русия, за да избегне мобилизация.

"Ако една жена следва Божията заповед "плодете се и се размножавайте"... тогава, разбира се, тя не би имала само едно дете, а повече", отговори Василиев. "А това означава, че няма да й е толкова мъчително и ужасяващо да се раздели с него", продължава Василев.

Ковчегът му ще бъде докаран в Москва през нощта, а днес в московската катедрала "Христос Спасител" ще се състои церемония в негова чест.

Погребението ще бъде извършено от патриарх Кирил, който също е отявлен поддръжник на Путин и неговата украинска офанзива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase