Снимка: БГНЕС

Часове след като Алексей Агафонов пристигнал в района на Луганск на 1 ноември като част от батальон новобранци, на неговия отряд били връчени лопати и му било наредено да копае окопи през цялата нощ.

Копаенето, в което се редували поради липса на налични лопати, било внезапно прекъснато в ранните часове на следващия ден, когато украинската артилерия осветила небето, а снаряди започнали да валят върху Агафонов и неговия отряд.

Още по темата

"Украински дрон първо прелетя над нас, а след това тяхната артилерия започна да ни удря в продължение на часове без прекъсване", разказва Агафонов, който оцелява при обстрела, пред The Guardian. "Видях мъже, които бяха разкъсани пред мен, по-голямата част от нашата част я няма, унищожена е. Беше ад", разказва той и добавя, че командирите на неговата част са ги изоставили точно преди началото на обстрела.

Агафонов бил повикан на 16 октомври заедно с 570 други наборници във Воронеж, град в югозападната част на Русия, като част от общонационалния мобилизационен натиск на Владимир Путин, в който повече от 300 000 мъже бяха мобилизирани да отидат да се бият във война, която Кремъл нарича своята "специална военна операция".

След като атаките спрели, Агафонов, с около дузина други войници, се оттеглили от гората край луганския град Макеевка към близкия град Сватово, контролиран от Русия. В Сватово Агафонов и групата му се преместили в изоставена сграда, опитвайки се да се свържат с други мобилизирани войници, които са били с тях тази нощ.

Според оценките на Агафонов само 130 наборници от 570-те са оцелели при украинската атака, което би я направило най-смъртоносният известен инцидент с наборници от началото на мобилизационната кампания в края на септември.

"Много от тези, които оцеляха, губят ума си след случилото се. Никой не иска да се връща", споделя Агафонов.

Инцидентът показва готовността на Русия да хвърли стотици зле подготвени наборници на фронтовата линия в източната част на Украйна, където се водят едни от най-тежките боеве, в опит да спре напредъка на Киев.

Гневът в Русия расте, тъй като все повече ковчези се връщат от Украйна, носейки у дома останките на наборници.

Някои от подробностите около обстрела от миналата седмица не можаха да бъдат независимо проверени. Но Guardian разговаря с втори войник, както и с двама членове на семейството на оцелели войници, чиито разкази са подобни.

"Бяхме напълно открити, нямахме представа какво да правим. Стотици от нас загинаха", разказва вторият войник, който пожелава да остане анонимен. "Две седмици обучение не ви подготвят за това", допълва той, имайки предвид ограниченото военно обучение, което наборниците са получили преди да бъдат изпратени в Украйна.

Руското разследващо издание Verstka, което първо съобщава за инцидента в събота, цитира разказа на трети войник, Николай Воронин, който по подобен начин описва попадането под украински обстрел в ранните часове на 2 ноември.

"Имаше много мъртви, те лежаха навсякъде... Ръцете и краката им бяха откъснати", разказва Воронин пред Verstka. "Лопатите, които използвахме, за да копаем нашите окопи, сега се използват за заряване на мъртвите."

Обстрелът доведе до мъка във Воронеж, където група съпруги на мобилизираните мъже записаха гневно видео съобщение в събота, адресирано до местния губернатор.

"Още първия ден поставиха наборниците на фронта. Командването напусна бойното поле и избяга", казва във видеото Инна Воронина, съпруга на наборен войник, чиято съдба е неизвестна.

Чува се как майката на друг войник казва: "Казват ни по телефона, че синовете ни са живи и здрави и дори изпълняват военния си дълг. Как, по дяволите, са живи и здрави, когато всички са избити там?"

Миналия петък Путин се похвали, че Русия е мобилизирала 318 000 души във въоръжените си сили, цитирайки голям брой "доброволци". Той продължи да се позовава на популярната руска поговорка "свое не оставяме", твърдейки, че фразата "не са просто празни думи".

Но хаотичната мобилизационна кампания и последвалите жертви предизвикаха критики дори сред най-ентусиазираните поддръжници на войната.

В остро изявление в Telegram Анастасия Кашеварова, провоенна журналистка с добри връзки, осъди руските командири на място, които според нея мобилизират необучени мъже.

"Групи мобилизирани мъже са изоставени без комуникация, без необходимите оръжия, без лекарства, без подкрепата на артилерия", каза тя. "Цинковите ковчези вече идват. Вие ни казахте, че ще има обучение, че няма да ги пращат на фронта след седмица. Пак ли излъгахте?"

В едно видео, за което се твърди, че е заснето в тренировъчен център в Казан, столицата на руския регион Татарстан, се виждат десетки наскоро мобилизирани мъже, които ругаят военното ръководство за липсата на заплащане, вода и храна. Офицер, идентифициран като генерал-майор Кирил Кулаков, се вижда да се оттегля, докато голямата тълпа от разярени наборници крещи обиди към него.

Може би усещайки недоволството, Путин каза в понеделник, че планира "лично да обсъди с руснаците" въпросите около подкрепата за мобилизираните. Той призова местните власти да "обърнат внимание" на мобилизираните войници и техните нужди.

Въпреки привидно високите разходи, стремежът към мобилизация досега не е довел до това Русия да спечели нови позиции, според неотдавнашен доклад на Института за изучаване на войната, базиран във Вашингтон мозъчен тръст.

В доклада се казва, че руската армия "пропилява свежия запас от мобилизиран персонал за незначителни печалби", вместо да натрупва достатъчно войници, за да гарантира успех.

"Руските сили вероятно щяха да имат по-голям успех в подобни настъпателни операции, ако бяха изчакали да пристигне достатъчно мобилизиран персонал, за да натрупат сила, достатъчно голяма, за да преодолее украинската отбрана", каза институтът миналия четвъртък.

В друг знак, показващ лош морал и комуникации на фронта, няколко прокремълски журналисти публикуваха отворено писмо, според съобщенията, от елитна руска морска пехотна част, която критикува вземането на решения на нейните началници след огромни загуби в това, което нарече "неразбираемо" нападение срещу село Павливка.

Руските сили започнаха офанзива срещу Павливка, югозападно от Донецк, на 2 ноември, според украинските военни и проруски служители. Четири дни по-късно 155-та гвардейска морска пехотна бригада обвини своите военни лидери в загубата на 300 души в писмо до Олег Кожемяко, губернатор на техния роден регион в Далечния изток на Русия.

"Бяхме хвърлени в неразбираема офанзива", се казва в писмото, цитирано от редица видни провоенни блогъри.

Въпреки че The Guardian не успя независимо да провери съдържанието на писмото, Кожемяко изглежда призна, че е автентично, но каза, че надценява истинския мащаб на загубите.

"Свързахме се с командирите. Да, има загуби, има тежки боеве, но те са далеч от това, което е написано в този призив", каза той във видео изявление в канала си в Telegram. "Сигурен съм, че при всички случаи ситуацията ще бъде анализирана и компетентните органи ще дадат своята оценка."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase