Снимка: БГНЕС
fallback

Президентът на САЩ Джо Байдън за пореден път направи фал, като обвини "войната в Ирак" за инфлацията в света и изглежда забрави къде и от какво точно е починал синът му Бо. Това е поне вторият път в рамките на няколко седмици, когато главнокомандващият на САЩ прави невярно твърдение.

Байдън обсъждаше инфлацията, медицинските грижи и социалното осигуряване в Южна Флорида, когато за първи път намеси войната в Ирак - той обърка конфликта с продължаващата инвазия на Русия в Украйна, като след това  каза, че се е замислил за предишния конфликт заради сина си.

Oще по темата
"Инфлацията е световен проблем в момента заради войната в Ирак и въздействието върху петрола и това, което прави Русия... извинете ме, войната в Украйна", каза президентът. "Мисля за Ирак, защото там загина синът ми."

Бо Байдън обаче почина след битка с рак на мозъка през май 2015 г. в Националния военен медицински център Уолтър Рийд в Бетесда, Мериленд, на 46-годишна възраст. Той се завърна от едногодишна служба в Ирак през септември 2009 г., където служи като военен адвокат в бригада от националната гвардия на Делауеър.

Няколко минути след неточното си изказване за Бо, Байдън отново спомена смъртта на сина си, докато обсъждаше цената на лекарствата, отпускани с рецепта. Този път президентът правилно посочи причината за смъртта на сина си.

"За синът ми, който почина от стадий 4 на глиобластома, цената на тези лекарства беше огромна", каза Байдън.

Преди Джо Байдън е правил и други неправилни изказвания за сина си. Веднъж президентът заяви, че Бо, който също е бил главен прокурор на Делауеър, е бил изложен на токсични изгаряния по време на службата му, което може да е причинило рака му.

"Според мен, все още не мога да го докажа, той се върна с глиобластом в стадий 4. Осемнадесет месеца той живя, знаейки, че ще умре", каза Байдън по време на реч през 2019 г. Не е ясно дали президентът се е позовавал на предполагаемите ефекти от изгарянията или това бе поредната умствена грешка.

На 13 октомври президентът направи същата грешка по време на реч в Колорадо, като каза на тълпата, че Бо е "загубил живота си в Ирак".

"Американските войници от 10-та планинска дивизия изкачиха тази 1800-футова скала през нощта, изненадаха германците, превзеха ключови позиции и пробиха германската отбранителна линия в ключов момент във войната", каза президентът по време на събитие, посветено на Континенталното разделение на Кемп Хейл, тренировъчната база на 10-та планинска дивизия на американската армия, национален паметник. "Само си представете, казвам го искрено, казвам това като баща на човек, спечелил Бронзовата звезда, медала за забележими заслуги и загубил живота си в Ирак, представете си смелостта, дързостта и истинската саможертва, истинската саможертва всички те направиха."

Още от началото на мандата на Байдън в Белия дом, той се бори със съмненията на критиците му, че страда от деменция или друго умствено заболяване.

На 28 септември, в поразителен гаф, Байдън се опита да разпознае покойния представител Джаки Валорски на събитие, забравяйки, че тя е починала по-рано тази година, въпреки че направи изявление по повод кончината й и нареди Знамето на Белия дом е спуснато за два дни

Слабо посетеното събитие във вторник в читалище на Халандейл Бийч беше първото събитие от трите, които Байдън трябваше да проведе в щата седем дни преди междинните избори.

По-късно във вторник, на прием за набиране на средства за кандидата за губернатор на Демократическата партия във Флорида Чарли Крист, Байдън описа републиканския губернатор на Флорида Рон ДеСантис, потенциален съперник през 2024 г., като "въплъщение на Доналд Тръмп".

Байдън също ще присъства на събитие в Маями Гардънс във вторник за Крист и представителя Вал Демингс, като и двамата изостават съответно от ДеСантис и сенатор Марко Рубио в анкетите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

95

Анонимен

преди 1 година

"Ама са си го избрали. Май и при тях материала е калпав" _____________ Абе то при тях материала е калпав, вярно, ама не защото са го избрали. А защото са допуснали да бъде инсталиран с фалшификации и търпят очевадната реалност чрез него някаква "паралелна" власт да им съсипва живота. При нас картинката е същата, впрочем.

94

Анонимен

преди 1 година

Байдън го наричат картоф защото мозъка му е изпържен вече и за това прави и говори такива глупости. Но нека задкулисниците да му сърбат попарата сега след като фалшифицираха изборите и го пробутаха на поста при положение че очевидно е негоден за работата.

93

грешка, ама не

преди 1 година

Колкото до възрастта - Тръмп е само около 3 г. и половина по-млад от Байдън. А пък Сандърс е дори няколко месеца по-възрастен от Байдън. Като цяло светът се промени доста в последните десетилетия и вече има прекалено големи разлики между поколенията. Като че ли трябва да почнем да избираме по-млади хора за лидери (между 40-60 годишни), за да могат да са адекватни на ситуацията.

fallback