Снимка: ЕПА/БГНЕС

Джулиан Асанж, основател на WikiLeaks (Уикилийкс), има параво да обжалва екстрадицията си в САЩ, постанови върховният съд във Великобритания.

Юридическият екип на Асанж твърди, че съдиите Виктория Шарп и Джереми Джонсън не трябва да приемат уверенията, дадени от американските прокурори, че основателят на WikiLeaks може да поиска да се позове на правата и защитата, предвидени в Първата поправка на Конституцията на САЩ, предаде Си Ен Ен.

Според екипа на Асанж, той може да бъде дискриминиран заради националността си - роден е в Австралия и е съден като чудж гражданин, предаде БГНЕС.

В кратко решение съдиите заявиха, че аргументите на САЩ не са били достатъчни, и разрешиха на Асанж да обжалва изцяло по отношение на точките, свързани със свободата на словото и националността. Датата за обжалване все още не е определена.

Джулиан Асанж е издирван от американските власти по обвинения в шпионаж, свързани с публикуването от организацията му на хиляди секретни документи и дипломатически телеграми през 2010 и 2011 г. Ако бъде признат за виновен, той ще прекара остатъка от живота си зад решетките. През март съдът отложи решението си за екстрадиция, тъй като съдиите поискаха редица гаранции, включително от САЩ, че няма да искат смъртно наказание за 52-годишния австралийски гражданин.

Джулиан Асанж не живее на свобода от 12 години. Последните пет години той прекара в строго охранявания лондонски затвор Белмарш, а преди това близо седем години се укриваше в посолството на Еквадор в английската столица, опитвайки се да избегне арест.

Асанж твърди, че екстрадицията му е политически мотивирана.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase