Снимка: БГНЕС
fallback

"С цел осигуряване на възможността Военновъздушните сили на Република България да изпълняват задачите си по охрана на въздушното пространство, както многократно е съобщавано в последните два месеца, Министерство на отбраната е отправило искане до Швеция, Франция, Държавата Израел и САЩ за представяне на оферта за наемане или закупуване на самолети", съобщиха от Министерството на отбраната.

От военното ведомство, оглавявано от Димитър Стоянов, информират още, че срещи с делегации от Швеция и Франция са проведени в средата на септември и се очаква получаване на оферти. Министерство на отбраната очаква отговор на отправената покана и от Държавата Израел и САЩ, съобщи БНР.

Oще по темата

Президентът Румен Радев коментира в Чехия, че България не може да се откаже от охраната на собствено си небе и затова страната ни проучва междинни възможности преди доставката на поръчаните и платени изтребители Ф-16:  

"Още на срещата на върха а НАТО заявих, че България има нужда от междинна платформа изтребители, за да не прекъсне носенето на дежурството по "Еър полисинг" и охрана на собственото въздушно пространство. Докато този проект стартира, се търси решение, защото България не може да се откаже от охраната на собственото си небе. Това ще е до 2030 година, ако следващият парламент благоволи да каже за тези 8 самолета. Дотогава търсим междинно решение, изпратени са писма, провеждат се срещи, получават се начални информации за платформи от САЩ, Швеция, Франция, Нидерландия и Израел. Търси се най-доброто решение, касаещо способности и цена", каза Радев.

Той не уточни за колко самолета става въпрос, но поясни, че зависи от техническите параметри, финансирането и възможностите от съответните държави.

Търсят се самолети втора ръка, не от фирми, а от министерствата на отбраната на тези държави, каза президентът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

96

teo

преди 1 година

Ето нашият президент рУмен рАдев пУтинов показа, че е държавен престъпник след като Парламента взе решение да не вземаме други самолети освен Ф16, той пак продължава да е против решенията на НС !!! Такъв президент, който е нарушавал Конституцията безнаказано и е против решенията на Парламента на България, трябва да се отправи към затвора, а не да съсипва България !!! БЪЛГАРИНО ????+?

95

За 87

преди 1 година

Винаги можеш да си оближе върхъ на сладоледа. Но кое ще е върхът на времето, трябва не само близане.

94

Анонимен

преди 1 година

И тия взеха да реват, като зеления..

fallback