Снимка: Димитър Кьосемарлиев

България търси междинно решение за изтребители, докато стартира проектът с изтребителите Ф-16 от САЩ. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти след заседанието на т.нар. Европейска политическа общност в Прага.

"Още на срещата на върха а НАТО заявих, че България има нужда от междинна платформа изтребители, за да не прекъсне носенето на дежурството по "Еър полисинг" и охрана на собственото въздушно пространство. Докато този проект стартира, се търси решение, защото България не може да се откаже от охраната на собственото си небе. Това ще е до 2030 година, ако следващият парламент благоволи да каже за тези 8 самолета. Дотогава търсим междинно решение, изпратени са писма, провеждат се срещи, получават се начални информации за платформи от САЩ, Швеция, Франция, Нидерландия и Израел. Търси се най-доброто решение, касаещо способности и цена", каза Радев, цитиран от БНТ.

Той не уточни за колко самолета става въпрос, но поясни, че зависи от техническите параметри, финансирането и възможностите от съответните държави.

Търсят се самолети втора ръка, не от фирми, а от министерствата на отбраната на тези държави, каза президентът.

В Прага президентът отбеляза необходимостта от диалог и общи механизми, и решения за справянето с кризите.

"Енергийната криза изисква нови подходи, тъй като от тази криза зависи оцеляването на европейската икономика, която е застрашена от загуба на конкурентоспособност", заяви президентът Радев.

Той отчете като важно присъствието на форума на Норвегия, Азербайджан и Турция. Важна е и ролята на България като инициатор на важни инициативи, допълни държавният глава.

Отчете и продължаващите дискусии, които е имал с президенти и премиери. "Този форум е чудесна основа да работим по-нататък за нашата енергийна, транспортна и дигитална свързаност, а България трябва да се възползва от своето разположение", каза Румен Радев.

Той информира, че е разговарял с нидерландския премиер Марк Рюте за Шенген, като отчете, че България не може да бъде поставяна под двойни стандарти. "Няма да е лесно, но ще продължим с нашите усилия", добави той.

За двустранната среща с президента на Турция Ердоган Радев каза, че е важно да развиваме своите отношения в енергетиката, тъй като газът от Азербайджан минава през газопреносната мрежа на Турция. Също така е важна ролята на Турция за осигуряването на слотове в турските терминали за втечнен газ. Турция е важен партньор в борбата с миграционния натиск, каза Румен Радев.

В Прага държавният ни глава дискутира по темите "Енергетика и икономика" в заседанието на Европейската политическа общност - френска инициатива, която събира Европейския съюз със 17 държави от източното съседство като Украйна и Молдова, както и Западните Балкани, за да обсъдят проблемите на сигурността.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase