Снимка: БГНЕС

Във вторник Meta Platforms съобщи, че е прекъснала първата известна операция за влияние, базирана в Китай, която е била насочена към потребители в САЩ с политическо съдържание преди междинните избори през ноември, предаде "Ройтерс".

Мрежата е поддържала фалшиви акаунти в социалните медийни платформи на "Фейсбук" и "Инстаграм", както и в конкурентната услуга "Туитър", но е била малка и не е привличала много последователи, заяви Meta в доклад, обобщаващ нейните констатации.

Все пак в доклада се отбелязва, че откритието е значимо, защото предполага промяна към по-пряка намеса във вътрешната политика на САЩ в сравнение с предишните известни китайски пропагандни усилия.

"Китайските операции, които бяхме свалили преди, говореха предимно за Америка пред света, най-вече в Южна Азия, а не пред американците за себе си", заяви на брифинг за пресата Бен Нимо, ръководител на разузнаването на глобалните заплахи в "Мета".

"По същество посланието беше "Америка е лоша, Китай е добър", каза той за онези операции, докато новата операция прокарваше послания, насочени към американците от двете страни на разделителни въпроси като абортите и правата върху оръжията.

Още по темата
Друг изпълнителен директор на "Мета" на брифинга заяви, че компанията не разполага с достатъчно доказателства, за да каже кой в Китай стои зад тази дейност.

Според доклада фалшивите акаунти са се представяли за либерални и консервативни американци в различни щати, като са публикували мемета и са дебнели в коментарите на постове на публични личности от ноември 2021 г. насам.

Примерен скрийншот показва, че един от акаунтите коментира публикация във Facebook на републиканския сенатор Марко Рубио, като го моли да спре насилието с огнестрелно оръжие и използва хаштаг #RubioChildrenKiller.

Според доклада същата мрежа е създала и фалшиви акаунти, които са се представяли за хора в Чешката република, критикуващи чешкото правителство заради подхода му към Китай.

Отделно от това в доклада се казва, че Мета е прихванала най-голямата и най-сложна операция на руска основа от началото на войната в Украйна, като я описва като разрастваща се мрежа от над 60 уебсайта, акаунти в социалните медии и петиции в сайтове като "Авааз".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase