Снимка: БГНЕС

След решението на Върховния съд, с което бе отнета конституционната защита на процедурата, Facebook и Instagram започнаха незабавно да премахват публикации, които предлагат хапчета за аборт на жени, които може да нямат достъп до тях, съобщи "Асошиейтед прес".

Подобни постове в социалните мрежи уж имаха за цел да помогнат на жените, живеещи в щати, където съществуващите преди това закони, забраняващи абортите, внезапно влязоха в сила в петък. Тогава Върховният съд отмени решението по делото "Роу срещу Уейд" от 1973 г., с което достъпът до аборт беше обявен за конституционно право.

В социалните платформи избухнаха миймове и актуализации на статуси, в които се обясняваше как жените могат законно да получат хапчета за аборт по пощата. Някои от тях дори предлагаха да изпратят рецептите по пощата на жени, живеещи в щати, които сега забраняват процедурата.

Почти веднага Facebook и Instagram започнаха да премахват някои от тези постове, точно когато милиони хора в САЩ търсеха яснота относно достъпа до аборт. Според анализ на фирмата за медийно разузнаване Zignal Labs общите споменавания на хапчетата за аборт, както и постовете, в които се споменават конкретни версии като мифепристон и мизопростол, внезапно се увеличиха в петък сутринта в Twitter, Facebook, Reddit и телевизионните предавания.

В петък АП получи скрийншот на един пост в Instagram от жена, която предлага да купи или препрати по пощата хапчета за аборт, минути след като съдът отменя конституционното право на аборт.

"Напиши ми, ако искаш да поръчаш хапчета за аборт, но искаш да ги изпратиш на моя адрес вместо на твоя", гласеше постът в Инстаграм.

Още по темата

Инстаграм го свали за няколко минути. Vice Media първа съобщи в понеделник, че Meta, компанията майка на Facebook и Instagram, сваля постове за хапчета за аборт.

В понеделник репортер на АП провери как компанията ще реагира на подобен пост във Facebook, като написа: ": "Ако ми изпратите адреса си, ще ви изпратя хапчета за аборт".

Публикацията беше премахната в рамките на една минута.

Акаунтът във Facebook веднага беше поставен в статус "предупреждение" за поста, който според Facebook нарушава стандартите му за "оръжия, животни и други регулирани стоки".

Въпреки това, когато репортерът на АП публикувал същия пост, но заменил думите "хапчета за аборт" с "пистолет", постът останал непокътнат. Пост със същото точно предложение за изпращане на "трева" също беше оставен и не беше сметнат за нарушение.

Марихуаната е незаконна според федералното законодателство и е незаконно да се изпраща по пощата.

Таблетките за аборт обаче могат да бъдат законно получени по пощата след онлайн консултация от предписващи лекари, които са преминали през сертифициране и обучение.

В имейл говорител на Мета посочи политиките на компанията, които забраняват продажбата на определени предмети, включително оръжия, алкохол, наркотици и фармацевтични продукти. Компанията не обясни очевидните несъответствия в прилагането на тази политика.

Говорителят на Meta Анди Стоун потвърди в туитър в понеделник, че компанията няма да позволи на физически лица да подаряват или продават фармацевтични продукти в платформата си, но ще позволи съдържание, което споделя информация за това как да се получи достъп до хапчета. Стоун призна, че има някои проблеми с прилагането на тази политика в платформите на компанията, които включват Facebook и Instagram.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase