Снимка: БГНЕС

Администрацията на американския президент Джо Байдън планира да поиска от Конгреса на САЩ да одобри продажбата на оръжия на Тайван на стойност около 1,1 млрд. долара, включително 60 противокорабни ракети и 100 ракети "въздух-въздух", съобщи в понеделник "Политико", позовавайки се на свои източници, на фона на засиленото напрежение с Китай.

Китай проведе най-мащабните си военни игри около демократично управлявания остров след посещението този месец на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси. Пекин не изключва възможността да използва сила, за да постави острова под свой контрол.

Още по темата
В понеделник Китай отхвърли оплакванията на Тайван за многократни притеснения от страна на китайски безпилотни самолети в непосредствена близост до контролираните от Тайван острови като нещо, за което "не трябва да се вдига шум", което накара Тайпе да определи Пекин като крадци.

Администрацията на президента Джо Байдън и американските законодатели подчертават постоянната си подкрепа за правителството в Тайпе, а в процеса на одобрение за Тайван има обекти, които могат да бъдат обявени през следващите седмици или месеци, съобщи Ройтерс миналата седмица.

Но фокусът ще бъде върху поддържането на настоящите военни системи на Тайван и изпълнението на съществуващите поръчки - вместо предлагането на нови способности, които е по-вероятно да разпалят и без това нажеженото напрежение с Китай, твърдят трима източници, пожелали анонимност поради чувствителността на въпроса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase