Снимка: БГНЕС

Китай "експоненциално" увеличава капацитета на военните си кораби и според съобщенията е започнал отново масово производство на разрушители с управляеми ракети, предаде в. "Гардиън".

Контролираният от Китайската комунистическа партия вестник "Глобал таймс" съобщи във вторник, че Китай ще завърши военното си разширяване и модернизация до 2035 г., "включително развитието на военноморски флот със синя вода, за да съответства на международния статут на страната и да защитава по-добре интересите си".

Военноморският флот със синя вода е флот, който пресича дълбоките океани и действа в световен мащаб.

"Навал нюз" съобщи, че се строят пет разрушителя тип 052D, способни да изстрелват ракети с далечен обсег на действие.

Джон Блаксланд, професор по международна сигурност и разузнаване в Центъра за стратегически и отбранителни изследвания към Австралийския национален университет, заяви, че военната експанзия на Китай е "дълбоко обезпокоителна".

"Когато погледнете капацитета, той нараства експоненциално", каза той.

"От кафявоводен флот, предназначен за непосредствена защита на китайските брегове, той се превръща в истински синьоводен флот.

"Те са предназначени да утвърждават влиянието на Китай в съответствие с икономическия му растеж, не само в Южнокитайско море, не само в първата островна верига [която включва Тайван], но и по-широко в Индо-Тихия океан и Тихия океан.

"Китай увеличава военноморския си флот, за да подкрепи икономическата си мощ с военна сила."

Ново моделиране на американски мозъчен тръст показва, че до 2031 г. Китайската народноосвободителна армия (НОАК) ще доминира в региона с набор от смъртоносни военни кораби и подводници.

Според Центъра за стратегически и бюджетни оценки след по-малко от десетилетие "НОАК може да разполага с достатъчно ресурси, за да се похвали с пет самолетоносача и над 60 крайцера и разрушителя", както и с нов флот от подводници.

В рамките на моделирането екипи от експерти по национална сигурност използваха симулация на китайския бюджет за отбрана в размер на 300 млрд. долара, за да прогнозират какво ще направи Пекин.

Консенсусът беше, че Китай ще се превърне в глобална военна заплаха, надхвърляща сегашните саблени дрязги около Тайван, и ще разполага с достатъчно ресурси за разширяване на морския и въздушния си потенциал.

Това разширяване се случва "в рязък контраст" с траекториите на други военноморски сили, включително австралийската, каза Блаксланд.

Още по темата
Федералното правителство започна стратегически преглед на отбраната, който ще разгледа променящата се стратегическа среда и очертаващия се недостиг на военноморски способности на Австралия.

Има редица предложения за това как да се запълни празнината, която ще възникне между момента на пенсиониране на остаряващите подводници клас "Колинс" и пускането в експлоатация на новия флот с ядрени двигатели.

Експертите настояват за закупуване на нови подводници "от рафта" от други държави; профсъюзите настояват конвенционалните подводници да се строят в Австралия; лидерът на опозицията Питър Дътън предложи закупуване на американски подводници с ядрена мощност; отбраната си сътрудничи с частната компания Anduril за изграждане на роботизирани подводници; испанската корабостроителница Navantia предложи идеята за изграждане на още три ескадрени миноносеца.

В сряда сутринта Австралийският институт за стратегическа политика съобщи, че високопоставен американски служител е заявил, че ако Канбера поиска, САЩ биха могли да предоставят бомбардировачи B-21 Raider с далечен обсег на действие, за да увеличат военната огнева мощ на Австралия. САЩ "биха желали да разговарят с Австралия за всичко, към което има интерес от австралийска гледна точка и с което биха могли да им помогнат", заяви министърът на военновъздушните сили на САЩ Франк Кендъл.

Кендал заяви, че Китай е "толкова сериозен стратегически противник", колкото го е виждал досега.

Блаксланд заяви, че все по-нервната Австралия трябва да осъзнае, че "няма сребърен куршум ... [няма] вълшебен комплект, който да реши всичките ни проблеми", и че страната трябва да се застрахова с набор от различни възможности.

"Колкото повече, толкова по-добре", каза той.

Говорителят на министъра на отбраната Ричард Марлес насочи Guardian Australia към неотдавнашна реч, в която Марлес заяви, че военното строителство на Китай "сега е най-голямото и най-амбициозното, което сме виждали от която и да е страна след края на Втората световна война".

Според него обаче съседите на Китай не трябва да виждат в това риск и да подобряват собствените си способности в отговор.

"Несигурността е това, което стимулира надпреварата във въоръжаването."

Запитан дали всички варианти за запълване на недостига на способности са на масата, говорителят заяви, че те няма да предопределят заключенията на стратегическия преглед на отбраната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase