Снимка: БГНЕС
fallback

Иран "категорично" отрече всякаква връзка с нападателя, който миналата седмица наръга с нож британския писател Салман Рушди, автор на "Сатанински строфи".

"Категорично отричаме каквато и да е връзка с нападението и никой няма право да обвинява Ислямска република Иран", заяви говорителят на външното министерство Насер Канани в първата официална реакция на Техеран на намушкването с нож в петък.

Oще по темата

БГНЕС припомня, че 75-годишният г-н Рушди беше тежко ранен, след като беше намушкан с нож на сцена по време на събитие в щата Ню Йорк. От години той е подложен на смъртни заплахи заради романа си "Сатанински строфи", който някои мюсюлмани смятат за богохулство.

Мъжът, обвинен за нападението в петък, не се признава за виновен в опит за убийство. Заподозреният за атаката 24-годишен Хади Матар е обвинен, че е излязъл на сцената и е нанесъл на Рушди най-малко 10 удара с нож в лицето, шията и корема. Съдията нареди той да бъде задържан без право на гаранция, след като окръжният прокурор Джейсън Шмид заяви, че Матар умишлено е целял да навреди на автора.

"Това беше целенасочено, непровокирано и предварително планирано нападение срещу г-н Рушди", заяви Шмидт.

В неделя ултраконсервативният ежедневник "Джаван" предположи, че атаката може да е била заговор, измислен от американците. „Може би млад мюсюлманин, който дори не е бил роден, когато Салман Рушди е написал своите сатанински строфи и е искал да му отмъсти“, се казва в статията.

Хади Матар, 24-годишен мъж, обвинен в умишлен опит за убийство на Рушди, се обяви за невинен.

„Друг сценарий е, че Съединените щати вероятно искат да разпространят ислямофобия по света“, пише "Джаван".

Писателят беше принуден да се укрива в продължение на близо 10 години след публикуването на романа си "Сатанински строфи" през 1988 г. Много мюсюлмани реагираха с ярост на книгата му, като твърдяха, че изобразяването на пророка Мохамед в произведението е тежка обида за тяхната вяра.

Салман Рушди получаваше смъртни заплахи, а тогавашният ирански лидер, аятолах Рухола Хомейни, издаде фетва (или указ), в който призовава за убийството на Рушди, като обяви награда от 3 млн. долара за главата на автора. Фетвата продължава да действа и въпреки че иранското правителство се дистанцира от указа на Хомейни, през 2012 г. квазиофициална иранска религиозна фондация добави още 500 000 долара към наградата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Оффф

преди 1 година

Нямало връзка?! А кой предлага 11 млн долара за убийството на Рушди?! Аятулахът им каза, че е позволено това убийство!!! СРАМ И ПОЗОР ЗА ИСЛЯМА!!!

1

Анонимен

преди 1 година

Ще отрче, ми! Иначе какво следва? Турция е на наокти с тях от 30 години. Изрел също гледа ошо, а чичко Сам има отчаяна нужда от нови начинания, за да завижи военно-технологичния си комплекс.

fallback