Снимка: БГНЕС

Писателят Салман Рушди все още е в критично състояние, но "обичайното му бурно и предизвикателно чувство за хумор остава непокътнато", заяви синът му.

Зафар Рушди каза, че баща му е претърпял наранявания, които ще променят живота му, но е успял да говори със семейството си.

75-годишният Рушди беше тежко ранен, след като бе намушкан на сцената на събитие в щата Ню Йорк.

Години наред той получава смъртни заплахи заради романа си "Сатанинските стихове", който някои мюсюлмани смятат за богохулство.

Мъжът, обвинен за нападението в петък, не се призна за виновен в опит за убийство.

"След нападението в петък баща ми остава в критично състояние в болница, където получава продължително медицинско лечение", написа в Twitter Зафар Рушди.

Семейството е било "изключително облекчено", когато командното дишане на Рушди, пише той, добавяйки, че баща му е успял "да каже няколко думи".

"Въпреки че променящите живота му наранявания са тежки, обичайното му бурно и предизвикателно чувство за хумор остава непокътнато", казва той.

По-рано агентът на автора Андрю Уайли каза, че неговият "път към възстановяването е започнал".

"Ще бъде дълго; нараняванията са тежки, но състоянието му върви в правилната посока", каза той.

Заподозреният Хади Матар, 24 г., е обвинен, че е изтичал на сцената и е намушкал  Рушди най-малко 10 пъти в лицето, шията и корема. Съдия нареди той да бъде задържан без гаранция, след като окръжният прокурор Джейсън Шмид каза, че Матар умишлено е навредил на автора.

"Това беше целенасочена, непровокирана, предварително планирана атака срещу Рушди", каза Шмид.

Уайли каза, че известният писател има прекъснати нерви на едната ръка, увреждане на черния дроб и вероятно ще загуби окото си.

Освен смъртните заплахи към  Рушди,  тогавашният ирански лидер, аятолах Хомейни, издаде фетва - или указ - призовавайки за убийството му, определяйки награда от 3 милиона долара за главата на автора.

Фетвата остава активна и въпреки че правителството на Иран се дистанцира от указа на Хомейни, квазиофициална иранска религиозна фондация добави още 500 000 долара към наградата през 2012 г.

Матар от Феървю, Ню Джърси, е роден в САЩ от родители, които са емигрирали от Ливан, каза ливански служител пред медиите.

Преглед на акаунтите му в социалните медии показва, че той симпатизира на каузите на Иранския корпус на гвардейците на ислямската революция (IRG), съобщи NBC News.

Въпреки това не е окончателно установена връзка с IRG - голяма военна, политическа и икономическа сила с тесни връзки с върховния лидер на Иран, аятолах Али Хаменей, и много други високопоставени фигури.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase