Снимка: БГНЕС/ЕПА

Китай започва военни учения с бойни стрелби в шест зони около Тайван, пише "Гардиън".

Изданието отбелязва, че Пекин е обявил началото на мащабни учения, а тайванското министерство на отбраната е съобщило, че сайтът му е станал обект на кибератаки, които временно са го извадили от строя.

"Гардиън" определя китайските учения като безпрецедентни и отбелязва, че те на практика ще поставят Тайван под блокада. Изданието обобщава и отзвука в региона от посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе и посочва, че преобладават призивите за спокойствие. Южна Корея призова за диалог, Япония изрази безпокойство, а Северна Корея подкрепи Китай, пише "Гардиън".

Нанси Пелоси си замина от Тайван след доста спорно посещение, подразнило силно Китай, коментира "Индипендънт".

Изданието отбелязва, че Пекин се е опитал да сплаши Тайван чрез налагане на търговски ограничения и изпращане на самолети край границите на острова и е извикал американския посланик, за да изрази остър протест пред него.

Още по темата
Вестникът все пак определя посещението като историческо и с голям залог, въпреки критиките на Китай относно визитата, и цитира правителството на САЩ, което уверява, че Вашингтон и Пекин не са "пред война" заради Тайван.

Тайван стреля по "китайски дронове" на фона на напрежението с Пекин, съобщи "Дейли телеграф", като цитира съобщение на тайванското министерство на отбраната, че неидентифицирани летателни апарати, вероятно дронове, са разузнавали край тайванските острови Цзинмън. Изстреляни са сигнални ракети, за да ги прогонят, посочва Тайпе.

Тези силно укрепени острови се намират съвсем близо до югоизточния бряг на Китай, недалеч от град Сямън.

"Дейли телеграф" отбелязва, че САЩ са определили започващите учения на Китай край Тайван след посещението на Пелоси като безотговорно поведение и са предупредили за опасност положението да излезе вън от контрол.

"Вашингтон пост" коментира, че посещението на председателя на американската Камара на представителите е било посрещнато с възторг в Тайван, но във Вашингтон то е предизвикало полемика.

В анализ по темата коментаторът на изданието Адам Тейлър посочва, че мнозина в американската столица са определили визитата като безсмислена и опасна.

Авторът отбелязва, че Пелоси и оглавяваната от нея делегация от представители на Демократическата партия са прекарали на острова само 18 часа, но за това време са успели да преобърнат дългогодишно дипломатическо табу във външната политика на САЩ и са предизвикали мащабни китайски военни учения, които са нарушили териториалните води на самоуправляващия се остров.

В сходен дух са и коментарите в "Ню Йорк таймс", който коментира, че макар и Пелоси да си е заминала, и след отпътуването ѝ напрежението не спира да расте.

Вестникът посочва, че посещението е предизвикало въодушевление на острова, но Китай е заплашил, че това няма да остане без последствия. Започващите военни учения на Пекин ще отправят пряко предизвикателство към претенциите на Тайван за териториалните води около острова, допълва изданието.

"Уолстрийт джърнъл" коментира, че след отпътуването на Пелоси китайската военна заплаха е надвиснала над острова с още по-голяма сила.

Вестникът отбелязва, че предизвикалото бурни реакции посещение е повишило военното напрежение в района до най-високите му равнища от повече от две десетилетия.

Изданието прогнозира, че най-вероятно това изостряне на обстановката ще се запази дълго след като Пелоси вече ще се е завърнала в САЩ.

Пелоси обеща американска подкрепа за Тайван на фона на предупреждения за китайска военна блокада на острова, пише "Файненшъл таймс".

Изданието отбелязва, че Пекин планира учения с бойни стрелби край най-големите пристанища на острова и определя това като безпрецедентно изостряне на напрежението./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase