Снимка: БГНЕС

Русия разглежда посещението на председателя на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси в Тайван като явна провокация, предаде агенция ТАСС, като се позова на изявление на руското външно министерство.

Още по темата
Считаме посещението ѝ за явна провокация в духа на агресивната линия на САЩ за цялостно сдържане на Китай, посочват от дипломатическото ведомство.

Руското външно министерство подчертава, че отношенията между страните на Тайванския проток са чисто вътрешни работи на Китай и Пекин има право да предприеме необходимите мерки за защита на своя суверенитет и териториална цялост по тайванския въпрос.

"Принципната позиция на Русия е непроменена: изхождаме от предпоставката, че има само един Китай, китайското правителство е единственото легитимно правителство, което представлява цял Китай, а Тайван е неразделна част от Китай", заявяват от руското министерство на външните работи.

Москва също така призова Вашингтон да се въздържа от действия, които подкопават регионалната стабилност и международната сигурност, и да признае новата геополитическа реалност, в която вече няма място за американска хегемония.

Председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси пристигна в Тайван късно във вторник по време на пътуване, което според нея показва непоколебимата американска ангажираност към самоуправляващия се остров, който Китай смята за своя територия. За първи път от 25 години насам американски политик от такъв ранг посещава Тайван.

Китай осъди посещението като заплаха за мира и стабилността в региона и повика в министерство на външните работи американския посланик в Пекин Никълъс Бърнс, пред когото изрази протест.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase