Снимка: БГНЕС

Самолетът на американските военновъздушни сили, с който председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси пристигна в Малайзия, напусна страната във вторник и прелетя близо до Филипините, като това беше най-следваният полет за деня в сайта за проследяване Flightradar24, предаде "Ройтерс".

Ройтерс не можа веднага да установи дали Пелоси или нейната делегация са били на борда на полет SPAR19, но властите във Филипините, които са съюзник на САЩ, заявиха, че от САЩ не е постъпвало искане за нейно посещение или транзитно преминаване през страната.

Самолетът е излетял от Куала Лумпур в 15:42 ч. и е летял на изток към Борнео по маршрут, който заобикаля Южнокитайско море.

За последен път обаче е бил забелязан от проследяващото устройство край най-южния филипински регион Минданао, като е летял покрай източното тихоокеанско крайбрежие на страната.

Очакваше се Пелоси да пристигне в Тайпе по-късно във вторник, съобщиха по-рано източници. прочети повече

Подобно на SPAR19, втори самолет на американските военновъздушни сили пристигна в Куала Лумпур във вторник сутринта. По данни на Flightradar24 SPAR20 не е напуснал малайзийската столица.

Посещението в Тайван на Пелоси, която е втора в линията на наследяване на президентския пост в САЩ и дългогодишен критик на Китай, ще се осъществи на фона на влошаването на отношенията между Вашингтон и Пекин.

Тя не е потвърдила дали ще посети самоуправляващия се остров, който Пекин обявява за свой.

Както военновъздушните сили на Филипините, така и Министерството на външните работи (МВнР) заявиха, че не са получавали информация от Съединените щати, че Пелоси може да кацне в страната във вторник.
Реклама - Превъртете, за да продължите

"МВнР не е получило никакво искане от правителството на САЩ или от тяхното посолство в Манила за транзитно преминаване и/или посещение на председателя на парламента Пелоси във Филипините в рамките на настоящата й поредица от посещения в региона", заяви МВнР в текстово съобщение до репортерите.

Към 1130 GMT SPAR19 е летял южно от Филипините, според Flightradar24, по маршрут, проследен от 300 000 души на уебсайта му.

Нормален полет от Куала Лумпур до тайванската столица Тайпе би пресякъл Южнокитайско море, като обичайното време на полета е под пет часа.

От миналата седмица насам Китайската народноосвободителна армия провежда различни учения, включително тренировки с бойни стрелби, в Южнокитайско море, Жълто море и Бохайско море, за да демонстрира китайската военна мощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase