Снимка: БГНЕС

Компаниите от военно-промишления комплекс на САЩ призовават правителствата на САЩ и други западни държави да изяснят колко още оръжия възнамеряват да доставят на Украйна. В интервю, публикувано в неделя от Financial Times, главният изпълнителен директор на Northrop Grumman Кейти Уордън каза, че индустрията трябва да разбере нивото на търсене, тъй като запасите от западни оръжия не са проектирани да поддържат продължителен конфликт.

„Най-важното сега е да получим ясни сигнали за нивото на търсене, дългосрочните ангажименти (за доставка на оръжие на Киев) и колко интензивно ще бъдат използвани съществуващите резерви“, каза тя в интервюто, цитирано в международните медии. Уордън каза, че все още няма точна информация, някои видове оръжия и боеприпаси вече са на изчерпване, но подчерта, че „никой определено не е създавал запаси, предназначени да отговорят на текущото търсене“ няколко години подред. Тя добави, че индустрията е готова да инвестира предварително за разширяване на производството, но се нуждае от „индикация, че ако всичко бъде изградено, търсенето ще бъде гарантирано“. Northrop Grumman произвежда 30 mm автоматични оръдия Bushmaster, които са монтирани на част от военната техника, дарена от САЩ на Украйна.

Financial Times обръща също внимание, че в близост до украинските граници активно действат високопланински разузнавателни дронове RQ-4 Global Hawk, разработени от корпорацията.

Друг доставчик от армията Raytheon, по-рано обяви, че ще отнеме време за попълване на запасите от зенитно-ракетните комплекси Stinger, които бяха доставени в Украйна в големи количества.

Говорител на друг голям производител на оръжие, който говори при условие за анонимност, каза пред изданието, че неговата компания има същите опасения като Northrop Grumman и очаква, че в бъдеще САЩ ще трябва да заменят съветската военна авиация на Украйна.

Financial Times посочва, че цялата индустрия сега е изправена пред недостиг на компоненти поради прекъсване на глобалните вериги за доставки. Срокът за доставка на някои видове продукти, според Worden, се е увеличил от два до три пъти. Особено трудно е положението с електронните компоненти и микрочиповете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase