Снимка: БГНЕС

Пресата в САЩ информира и коментира извършената вчера масова стрелба в предградие на Чикаго с най-малко шестима убити и 36 ранени.

Нападението в Хайланд парк в Чикаго не е единствената стрелба през празничния уикенд, извежда в. „Ню Йорк таймс“ в заглавие. Дванайсет часа по рано в друг чикагски район – Саут сайд – петима души получиха огнестрелни рани, но по размера си масовото убийство в град Хайланд парк влиза в модела „насилие с огнестрелно оръжие в страна, където огнестрелните оръжия са повече от хората“.

Още по темата
Данните от общонационалния „Архив на насилието с огнестрелно оръжие“ (проект, който регистрира масови стрелби с поне четирима убити или ранени) сочат, че пострадалите от началото на годината в САЩ възлизат на 309. Освен пострадалите в двете стрелби в района на Чикаго, в понеделник четирима са ранените в Канзас сити, Мисури, и шестима – в Ричмънд, Вирджиния.

Освен това през уикенда двама полицаи бяха простреляни край Художествения музей във Филаделфия, а масови стрелби имаше също в Мълинс (Южна Каролина), Такома (щата Вашингтон), Манасас (Вирджиния), Клинтън (Северна Каролина), Халтъм (Тексас) и град Ню Йорк.

„Чикаго сън таймс“ призовава да бъде сложен край на безкрайните  трагедии и заключава, че когато правителството отказва да действа, то предава идеалите, които американците честват на 4 юли – Деня на независимостта. Все повечето и все по-мощни оръжия в Америка са посегателство срещу живота, свободата и стремежа към щастие, пише чикагският вестник.

Оръжието, използвано от стрелеца срещу празничния парад в Хайланд парк, е било толкова мощно, че телата на загиналите – млади и стари – изглеждаха на видеокадрите сякаш са бил взривени, гласи натуралистичното описание на вестника. И въпреки това консервативното мнозинство във федералния Върховен съд и прекалено голям брой членове на Конгреса смятат, за разлика от нас, останалите, че насилието с огнестрелно оръжие е неотменно право. Те нехаят, че хората трябва да се затварят в своите жилища и офиси (което се нарича „укриване на безопасно място“) на деня, в който трябва да се празнува независимостта. И в резултат бяха отменени парадите, фойерверките и празненствата в целия район, а плажовете и парковете бяха затворени, пише „Чикаго сън таймс“.

Трябва да се запитаме какво всъщност е свободата, продължава вестникът. Дали това е неограниченият достъп до огнестрелни оръжия при малкото правила за това кой може да ги притежава? Или свободата е да отидеш на парад, в черква, в училище, в театър, на концерт, в бакалницата или просто да си ходиш по улицата, без да се боиш?

Трябва да се запитаме също какво е бъдещето на „лесните мишени“, каквито са парадите, и можем ли да ги подсигурим чрез детектори за метал? Дали хората, излезли от затрудненията от Ковид-19, ще бъдат отново принудени отново да се изолират? Кой занапред ще се чувства в безопасност, когато се включи невинно в парад, продължава с въпросите си изданието.

Едва ли може да има по-добра илюстрация на безумно свободния достъп до огнестрелни оръжия от случилото се в Хайланд парк, смята вестникът. Групите, отстояващи правото на оръжие, вероятно ще кажат, че решението е следното: лошият с оръжие срещу добрия с оръжие. Но на парада в чикагското предградие е имало полицаи, които при започването на стрелбата отвисоко са се разтичали да открият източника на куршумите. И не са успели.  

Лобистите за огнестрелните оръжия и апологетите им в Конгреса се обявяват и за увеличаване на числеността на въоръжените охранители вместо намаляване на броя на оръжията. "И какво – сега трябва да поставим охранител на всеки покрив ли?“, приключва с реторичните си въпроси „Чикаго сън таймс“.
/БТА/
 

Коментари Напиши коментар

32

Анонимен

преди 8 месеца

В мултикултурно топящо гърне стават такива работи. ----///------ Просията е същото гърне, само че там претопяват не нег ри, а азиатски индианци. Затова са за "денацификация" на Украйна - да ги вкарат к тях в котлето и да ги кръстосат с чурки, татари и буряти.

31

Сата НАТО

преди 8 месеца

Без достъп до оръжия няма разходка без страх.

30

бай Даньо

преди 8 месеца

мда , пробвай свободата по американски да изпушиш една цигара или да изпиеш една бира на плажа в ЛА ... мда свобода!?