Общ преглед
Американската полиция е установила самоличността на стрелеца, убил шестима и ранил 30 души в предградието на Чикаго - Хайлънд парк по време на парад по случай 4 юли, предаде Ройтерс.

Полицията издирва 22-годишния Робърт Кримо, каза началникът на местното полицейско управление Лу Джогмен. По думите на полицейския служител заподозреният все още се намира на свобода и е въоръжен и опасен.

Силите на реда са открили винтовка на местопрестъплението.

Байдън е шокиран от стрелбата

Американският президент Джо Байдън каза, че той и съпругата му са "шокирани от лишеното от смисъл насилие с използване на огнестрелно оръжие" в предградието на Чикаго.

Байдън каза, че в разговор с губернатора на щата Илинойс и с кметицата на град Хайлънд парк "е предложил всестранна подкрепа от страна на федералните власти". Президентът отбеляза също, че е готов да ангажира федералните правоохранителни органи за издирване на стрелеца.

Байдън припомни, че неотдавна е утвърдил редица законодателни инициативи, призвани да предотвратят инциденти с използване на огнестрелно оръжие. Той обеща в изявление "да не се предава в борбата срещу епидемията от насилие, свързано с използване на огнестрелно оръжие".

На местопрестъплението работят повече от 100 полицейски служители, включително служители на ФБР. Открито е оръжието на стрелеца - винтовка. Установено е, че извършителят е открил безразборна стрелба от прикритие на покрива на сграда. Кметицата на Хайлънд парк Нанси Ротеринг призова хората да избягват центъра на града.

Стрелбата в Хайлънд парк идва само седмици след други масови убийства, които са все още пресни в съзнанието на американците, на 24 май на 19 ученици и двама учители в началното училище в Ювалди, щата Тексас, и на 14 май на 10 души в супермаркет в Бъфало, щата Ню Йорк, посочва Ройтерс.
 

Още новини

Коментари Напиши коментар