Снимка: БГНЕС

Началното училище в Ювалди, Тексас, където миналия месец тийнейджър уби 19 деца и двама учители, ще бъде разрушено, съобщи кметът на града във вторник, предаде "Ройтерс".

Съобщението на кмета дойде няколко часа след като високопоставен служител от Тексас заяви, че реакцията на правоохранителните органи на стрелбата в началното училище "Роб" е била "отвратителен провал", при който командирът е поставил живота на служителите над този на децата.

Кметът на Ювалди Дон Маклафлин не посочва срокове, в които училището ще бъде разрушено, но заяви на заседание на съвета: "Няма как да поискате дете или учител да се върне в това училище."

В отделно изслушване в Сената на щата Тексас по повод стрелбата на 24 май директорът на Департамента за обществена безопасност на Тексас Стивън Макроу заяви, че командирът на място е взел "ужасни решения", а служителите на мястото на инцидента не са били достатъчно обучени, което е коствало ценно време, през което е било възможно да бъде спасен човешки живот.

"Има убедителни доказателства, че реакцията на правоприлагащите органи на нападението в началното училище "Роб" е била крайно неуспешна и противоречаща на всичко, което на сме ги обучили", заяви Макроу.

Много родители и роднини на децата и персонала изразиха дълбок гняв от действията на полицията, след като стрелецът влезе в началното училище "Роб" и започна да стреля.

Едно от забавянията, които Макроу обсъди, беше търсенето на ключ от класната стая, в която е станала стрелбата. Той отбеляза, че вратата не е била заключена и няма доказателства, че служителите са се опитали да проверят дали е била обезопасена, докато други са търсили ключ.

"Три минути след като субектът влезе в западната сграда, имаше достатъчен брой въоръжени полицаи с бронежилетки, за да изолират, отвлекат и неутрализират субекта", добави Макроу.

"Единственото нещо, което спираше коридора от всеотдайни служители да влязат в стая 111 и 112, беше командирът на място, който реши да постави живота на служителите пред живота на децата", заяви директорът по време на изслушването

Макроу заяви, че командирът на мястото на инцидента, началникът на полицията в училищата на Ювалди Пийт Аредондо, "чакал радио и пушки, чакал щитове и чакал SWAT. И накрая, той е чакал за ключ, който никога не е бил необходим".

Арредондо не се включи в нито едно от двете изслушвания във вторник.

По-рано този месец Аредондо заяви, че никога не се е смятал за командир на инцидента на мястото на стрелбата и че не е нареждал на полицията да се въздържа от проникване в сградата.

На заседанието на градския съвет във вторник вечерта Маклафлин обвинява Макроу, че отклонява вината от прилагането на закона от щатската полиция.

Още по темата

"На всеки брифинг той пропуска броя на собствените си полицаи и рейнджъри, които са били на мястото на инцидента през този ден" - каза кметът. "Полковник Макроу има програма и тя не е да представи пълен доклад за случилото се и да даде фактически отговори на семействата от тази общност."

Маклафлин заяви, че държавните служители оставят града и жителите му в неведение, заявявайки: "Ръкавиците са свалени".

Грег Абът, републиканският губернатор на Тексас, заяви в изявление, че иска всички факти, свързани със стрелбата, да бъдат съобщени на семействата на жертвите и на обществеността възможно най-бързо.

Късно във вторник Градският съвет на Ювалди гласува единодушно да откаже отпуск на Аредондо като член на съвета.

Арредондо спечели изборите за член на съвета малко преди стрелбата, но оттогава не се е явил на двете заседания на съвета. Отказът да му бъде даден отпуск създава предпоставки за евентуалното му напускане като член на съвета, ако пропусне трето поредно заседание.

Той разказа пред Texas Tribune, че е оставил двете си радиостанции пред училището, защото е искал да има свободни ръце, за да държи пистолета си. Той е казал, че е повикал тактическо оборудване, снайпер и ключове, за да влезе вътре, като се е държал 40 минути настрана от вратите, за да не предизвика стрелба.

Членовете на общността заедно с родителите на жертвите призоваха Аредондо да подаде оставка по време на разпалено заседание на училищния съвет в понеделник, съобщи ABC News.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase