Снимка: БГНЕС/ЕПА

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп смята, че на американските учители трябва да бъде разрешено да носят скрито оръжие в училищата след специална подготовка.

"Всички сме съгласни, че нашите училища не трябва да бъдат най-лесната цел. Напротив, те трябва да бъдат най-недостъпните цели", заяви Тръмп, говорейки на конгреса на Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия в Хюстън. Речта му беше излъчена по федералните и местните телевизионни канали.

Според бившия президент на САЩ е време страната да "разреши на обучени учители да носят оръжие в училищата".

Освен това Тръмп призова за увеличаване на финансирането и подобряване на наемането и обучението на полицейски служители в цялата страна. Бившият домакин на Белия дом предложи също така всички национални училища да бъдат оборудвани с детектори за метал и във всяко училище да има полицай или охранител.

Според него убийствата в Тексас са "причина да се въоръжим, а не да се разоръжим".

Още по темата
Тръмп отхвърли призивите за затягане на контрола върху оръжията след масовото убийство в училище в Тексас, заявявайки, че на порядъчните американци трябва да бъде разрешено огнестрелното оръжие, от което се нуждаят, за да се защитават от "злото".

"Съществуването на зло в нашия свят не е причина за разоръжаване на спазващите закона граждани... Съществуването на злото е една от най-добрите причини за въоръжаване на спазващите закона граждани", каза той.

"Различните политики за контрол на оръжията, прокарвани от левицата, не биха направили нищо, за да предотвратят случилия се ужас. Абсолютно нищо", каза той.

Във вторник 18-годишен стрелец със законно закупена пушка тип AR-15 уби 19 деца и двама възрастни в началното училище "Роб" в Ювалди, Тексас, като това е най-смъртоносната стрелба в училище в историята на щата.

Президентът на САЩ Джо Байдън, който след стрелбата упрекна американското оръжейно лоби, трябва да пристигне в Ювалди в неделя заедно с първата дама Джил Байдън, за да "скърби заедно с общността", съобщиха от Белия дом.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase